Seinäjoen Sotaveteraanit ry pitää päätösjuhlan ja yhdistyksen toisen purkamiskokouksen torstaina 9. marraskuuta 2023 Seinäjoella. Tapahtuma on osa laajempaa siirtymävaihetta, jossa vielä toiminnassa olevat Etelä-Pohjanmaan alueen paikalliset sotaveteraaniyhdistykset ja Etelä-Pohjanmaan Sotaveteraanipiiri ry puretaan.
Päätösjuhlassa sotaveteraani ja -invalidi Antti Västi lausuu veteraanin sanat. Professori Kari Hokkanen pitää juhlapuheen, ja sairaalaneuvos Jaakko Pihlajamäki esittää runonlausuntaa. Seinäjoen Perinnekuoro esiintyy Marika Ahosen johdolla. Tervehdyksensä juhlaan tuovat keskeisten yhteistyökumppanien edustajat, Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä, Seinäjoen seurakunnan kirkkoherra Ari Auranen, Etelä-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Esko Petäjä ja Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Kortesniemi.
Seinäjoen Sotaveteraanien toiminta alkoi 16. huhtikuuta 1964, jolloin 21 veteraania perusti Seinäjoen rintamamiesten asunto- ja huoltoyhdistyksen. Seuraavana vuonna yhdistyksen nimi muutettiin Seinäjoen Sotaveteraanit ry:ksi. Siten yhdistyksen historia ehtii saavuttaa lähes 60 vuoden merkkipaalun.
Yhdistyksen toiminnan alkuaikoina huomio oli rakennus- ja huoltoasioissa. Varat käytettiin taloudellisesti heikossa asemassa olevien veteraanien auttamiseen. Mittavan työn tuloksena Tapiolantien varrelle rakennettiin kolme taloa, joihin valmistui veteraaneille 61 asuntoa. Vuonna 1966 yhdistykseen perustettiin naisjaosto, joka oli valtakunnallisestikin edelläkävijöitä. Jaostolla oli veteraanien huoltotoiminnassa tärkeä osa.
Sittemmin 1970-luvulla retkeily- ja kuntoutustoiminta muodostuivat tärkeiksi työmuodoiksi. Yhdistyksen jäsenmäärä oli korkeimmillaan 1980-luvulla, jolloin varsinaisia sotaveteraanijäseniä oli yli 600. Kuorotoiminta alkoi vuonna 1994, jolloin perustettiin Seinäjoen Sotaveteraanien Mieskuoro. Päätösjuhlassa esiintyvä Seinäjoen Perinnekuoro jatkaa tämän kuoron perinteitä.
Tällä hetkellä Seinäjoen Sotaveteraaneilla on 15 varsinaista sotaveteraanijäsentä. Viisi heistä on naisia, mikä osaltaan muistuttaa naisten rintamalla tekemästä merkittävästä työstä. Valtaosa yhdistyksen jäsenistöstä on jo pitkään ollut kannattajajäseniä.
Yhdistyksen purkamisen jälkeen toimintaa jatkaa vuonna 2020 perustettu Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry (epveteraaniperinne.fi). Järjestöllä on paikallinen perinnetoimikunta myös Seinäjoella. Perinneyhdistys järjestää muun muassa kuukausittain luentoja ja jatkaa veteraanien puolisoiden ja leskien tukitoimintaa.
Seinäjoen Sotaveteraanien puheenjohtaja, hiippakuntapastori Jaakko Antila toteaa, että yhdistyksen purkamisen myötä ilmassa on sekä haikeutta että kiitollisuutta:
– Sotaveteraaniyhdistys on ollut veteraanien oma yhdistys, joka mahdollisti keskinäisen tuen silloinkin, kun veteraanien julkinen arvostus ja valtiolliset tukimuodot eivät olleet nykyisellä tasolla. Yhdistyksensä välityksellä veteraanit kantoivat arvokasta yhteisvastuuta myös meidän muiden hyväksi ja siirsivät tietoisuutta viime sodista eteenpäin.
– Nyt ollaan siirtymässä sotaveteraanien yhdistyksestä veteraanien perinnön vaalimiseen. Se on kaikkien yhteinen asia, ja jokainen voi toteuttaa sitä omassa yhteisössään. Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ja sen osana Seinäjoen perinnetoimikunta ovat toimineet jo lähes neljä vuotta kokoavina verkostoina, joten luotan vahdinvaihdon onnistumiseen.
Lisätiedot:
Puheenjohtaja Jaakko Antila
jaakko.antila@elisanet.fi, puh. 040 825 8213