Ruotsalaisten vapaaehtoinen lentoyksikkö Flygflottilj 19 oli ainutlaatuinen osa Suomen ilmavoimien avustustoimintaa talvisodan aikana, kertoo sotahistorioitsija Carl-Fredrik Geust.
Geust luennoi aiheesta Seinäjoen kaupungintalon valtuustosalissa 31.3. klo 18.00. Kaikille avoimen ja maksuttoman luennon järjestää Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan perinneyhdistys.
Ruotsissa syntyi talvisodan syttymisen jälkeen välitön avustusinnostus. Suomen auttamiseksi kerättiin varoja ennennäkemättömällä tavalla. Suomikeräys tuotti noin 100 miljoonaa kruunua eli yhtä paljon kuin Ruotsin puolustusmenot olivat vuodessa.
”Jo 3. joulukuuta 1939 eräät ruotsalaiset upseerit ehdottivat kolmesta pataljoonasta sekä lentoryhmästä koostuvan noin 7000 miehen vapaaehtoisyksikön lähettämistä Suomeen. Näistä ilmapuolustusapu voitiin nopeasti siirtää Suomeen. Jo 8. joulukuuta 1939 Ruotsin hallitus lahjoitti Suomelle kahdeksan käytettyä lentokonetta: kolme ruotsalaisvalmisteista Jaktfalken -hävittäjää, kaksi Bristol Bulldog -hävittäjää sekä kolme Fokker C.VE -tiedustelukonetta, jotka heti lennettiin Suomeen ja sijoitettiin harjoitusyksikköihin. Kuusi päivää myöhemmin Ruotsin hallitus salli vapaaehtoisen lentoyksikön perustamisen” – Geust kertoo.
”F 19:n henkilökunta ja kalusto oli sopeutettu arktisiin olosuhteisiin. Lisäksi se toimi itsenäisesti ja muista lentoyksiköistä riippumattomasti oman huolto- ja kunnossapitotoimintansa turvin, eikä kuluttanut niukkoja suomalaisia resursseja. Näin ollen Suomen ilmavoimien huomio ja resurssit voitiin suunnata Etelä- ja Kaakkois-Suomen pääsotanäyttämöihin.”
Carl-Fredrik Geust on suomalainen tekniikan tohtori sekä Suomen johtavia ilmailuhistorioitsijoita. Hän on julkaissut useita teoksia mm. Neuvostoliiton ilmavoimista ja lentokoneista toisen maailmansodan aikana. Geust on syntynyt Pohjanmaalla Pirttikylässä.
Teppo Ylitalo
Sotien 1939-1945 E-P:n Perinneyhdistys ry
Kalenterimerkintä:
Luento Seinäjoella: Carl-Fredrik Geust – Ruotsalaisten vapaaehtoisten lentokoneet Suomen Lapissa