Ylihärmässä koettiin maaliskuun 12. päivänä hieno isänmaallinen elämys, kun autenttisiin sodanaikaisiin lumiasuihin sonnustautuneet soittajat esittivät yli satapäiselle yleisölle sodanaikaisia tarinoita ilosta, surusta, kaipuusta ja rakkaudesta.
Jarkko Yli-Sikkilä ja Soiva orkesteri oli viritellyt soittopelit 83 vuotta sitten päättyneen talvisodan muistoksi Ylihärmän kylpylä Yölintu – saliin. Tunnelma on jännittynyt ja odottava. Orkesteri on rakentanut lavalle hienot puitteet talvisodan talvista maisemaa kuvaavine vaaleine harsoineen ja sotaväen oliivin vihreine ensiapulaatikkoineen, rekvisiitaksi laitettuja teräksisiä pakkeja ja kypäröitä unohtamatta. Suurimman huomion varastaa oikeutetusti rumpalin taakse viritetty suuri Suomenlippu.
Talvisodan tarinan kertomiseen musiikin keinoin erikoistuneet esiintyjät ovat rakentaneet hienon esityksen musiikkikappaleiden välissä nauhalta kuultuineen sotahistoriakatsauksineen. Yleisö kuunteli sotahistoriasta kertovaa nauhoitetta hiiren hiljaa. Muistoihin palaa se, miten rajusti sota-aika koittelikaan kansakuntamme kestävyyttä. Jarkko Yli-Sikkilän luotsaama Soiva orkesteri oli ollut edellisenä iltana Nurmijärvellä soittokeikalla ja yö unet ovat jääneet vähiin. Yli-Sikkilä mainitsee asiasta välispiikissä, mutta muistuttaa samalla, ettei heidän väsymyksensä ole mitään siihen verrattuna mitä se oli niillä kunnian miehillä, jotka isänmaan puolesta juoksuhaudoissa taistelivat. Yleisö nyökkäilee hyväksyvästi ja talvisodan tarinaa kertovan orkesterin ja isänmaallisen yleisön välille syntyi hieno yhteys.
Vierailevia tähtiä
Talvisota aiheisessa Laulu Suomelle – konsertissa kuultiin myös vierailevia tähtiartisteja. Laulaja ja lauluntekijä Juha Vartiainen Kiuruvedeltä saapui ensimmäisenä estradille. Vartiaisen tulkinta ei jättänyt yleisöä kylmäksi. Hän kertoi kappaleiden välissä myös sodassa neljästi haavoittuneesta isästään, joka varmasti lisäsi tilaisuuteen tunnetta, niin esittäjälle itselleen kuin yleisöllekin. Naiskauneutta ja heleää äänenväriä edusti Mervi Kovero. Kaksinkertainen tangofinalistin ääni ja tulkinta sopi teemaan täydellisesti. Asian vahvistivat yleisön raikuvat aplodit kaikkien esiintyjien kohdalla. Konsertin ohjelma oli tarkkaan mietitty. Iloa sekä surua sopivasti. Kummankaan mainitun tunteen kohdalla yleisö ei voinut välttyä liikutuksen kyyneliltä. Yleisön reaktiot ovat onnistuneen konsertin parhaat mittarit.
Jarkko Yli-Sikkilä & Soiva orkesteri
Jarkko Yli-Sikkilä – Solisti
Kimmo Mänty – Koskettimet, harmonikka, laulu
Jorma Kari Kitara – Laulu
Hannu Luostari – Rummut, laulu
Soiva orkesteri perustettiin alkuvuodesta 2020. Puuhamiehinä perustamisvaiheessa toimi Jarkko Yli-Sikkilä ja Hannu Luostari. Näiden kaverusten musiikillinen yhteistyö sai alkunsa jo 2000 – luvun alussa, jolloin kierrettiin Suomen tanssipaikkoja samassa orkesterissa. Tavoitteena oli kasata työtä pelkäämätön, kustannustehokas ja samanhenkinen ryhmä, joka soittaa perinteitä kunnioittavaa, monipuolista tanssimusiikkia. Kitaristiksi lupautui tuttu luottomies Kauhavalta, pitkänlinjan muusikko Jorma Kari ja vielä kun koskettimiin ja harmonikkaan, saatiin houkuteltua Kurikkalainen monilahjakkuus Kimmo Mänty, niin iskuryhmä oli valmiina.
Soiva orkesteri otettiin heti alkumetreiltä alkaen tanssipaikoilla, niin yleisön kuin järjestäjienkin toimesta hyvin vastaan ja keikkojen määrä lähtikin nopeasti kasvamaan, kun myyntiä saatiin vahvistamaan, kokenut sotaratsu Juha ”Jussi” Saarela Gramofoni Oy:stä, joka lupautui ottamaan päävastuun Soiva orkesterin keikkamyynnistä.
Tällä hetkellä tanssikeikkaa tehdään n. 150 keikan vuositahdilla. Ohjelmaan kuuluu myös erityyppiset teemakonsertit sekä yksityistilaisuudet.
Vinkkinä perinneyhdistyksille, tämän isänmaallisen orkesterin esityksiä kannattaa hyödyntää erilaisissa juhlatilaisuuksissa.
Jani Syvänen
Toiminnanjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirit
Jarkko Yli-Sikkilä & Soiva orkesteri – Laulu Suomelle -konsertin osataltiointi: