Perjantaina ja lauantaina 11–12.1.2019 saivat Kurikan lukion oppilaat ensikosketuksen armeijaan ja tarkemmin palveluksen aikaisen liikunnan vaatimuksiin. Millaisessa fyysisessä kunnossa palvelus on parasta aloittaa, psyykkistä puolta toki unohtamatta. Inttikuntoon lukion kurssina järjestettiin ”pilotti” hankkeena eli jotain ainutlaatuista lukion abeille ja toisen asteen ammatillisen SEDU:n opiskelijoille.
Joulukuussa 2018 mahdolliset osallistujat saivat ensikäden tietoa varusmiespalveluksesta ja vapaaehtoisesta palveluksesta puolustusvoimissa. Kertomassa palveluksesta heille oli upseerikokelas Matias Säntti Niinisalon varuskunnasta sekä ”tehokaksikkona” Mikko S. Säntti ja Arto Mäkipelto.
Seikkaperäisen esityksen jälkeen saimme käsiimme kahdentoista innostuneen lukiolaisen nimilistan, jotka olivat valmiita jatkamaan kurssin maastovaiheeseen saakka.
Maastovaiheeseen oli tehty jo ”kökkää” monena päivänä. Varusteet oli tilattu MPK:lta Kauhavalta. PORPR:n Vaasan aluetoimistosta hyväksyntä, että kouluttajat saavat korvaavia harjoituspäiviä. Elintarvikkeiden hankinta oli sovittu yhteiskoulun muonituksesta vastaavan kanssa. Oli varattu harjoituksessa tarvittava maasto ja käyttölupa maanomistajalta, sekä Kurikan Koivistonkylän metsästysmaja huoltotukikohdaksi. Saatu lupa sivistysjohtajalta bussikuljetukseen. Hankittu neljä rahallista tukijaa harjoitukseen, koska sitä ei ollut budjetoitu 2019 kaupungin sivistyspuolen talousarvioon.
Perjantai 11.1.
Varusteet saapuivat Kauhavalta ja osin suoraan Niinisalon varuskunnasta MPK:n toimittamana. Hienoa oli että yhteistoiminta toimi MPK:n kanssa näin lyhyelläkin paloajalla. Juhani Alkio ja Ismo Ojala hoitivat varusteet mallikkaasti perille ja harjoituksen päätyttyä noutivat takaisin Kauhavalle. Palvelu ei voi enää paremmaksi mennä.
Kello 13.00 otti joukon komentoonsa komentajakapteeni (evp) Mikko S. Säntti, joka toimi maastoharjoitusvaiheen johtajana. Apunaan liikunnanlehtori kapteeni (res) Arto Mäkipelto, sekä varsinainen pääkouluttaja vänrikki (res) Matias Säntti.
”Alokkaat” saivat jakolinjasta varusteet jouhevasti, nimi paperiin ja pukeutumaan. Puolustusvoimissa jaetaan vain sopivia varusteita. Siviilivarusteet jäivät lukiolle lukkojen taakse. Mukaan sai ottaa oman valolähteen, hygienia ja lääketarpeet. Matkapuhelimet sai ottaa mukaan, mutta ”somekielto” astui voimaan välittömästi tarkoittaen, että ennen lauantaita kello 15 ei saanut lähettää mitään harjoituksen ulkopuolelle, sekä gps-paikannin otettiin pois päältä. Näin otettiin askel Kyber -suojautumiseen. Myös lukion rehtori Aino Salo kävi tervehtimässä oppilaitaan.
Niinistö
Bussi oli hyvä ratkaisu siirtymiseen. Materiaalia jokaisella oli runsaasti mukana, vain ase puuttui. Valoisana aikana saavuimme Niinistön metsille, salomaille. Alkoi majoituksen pystyttäminen.
Matias Säntti koulutti ja opasti rutinoidusti ”alokkaitaan”. Tehtäviä jaettiin, kaksi lähti hakemaan kuusen alaoksia eristeeksi teltan pohjalle. Kaksi kokosi kamiinan valmiiksi. Loput teltan pariin, kulmakepit, keskisalko, huppu kiinni, havut pohjalle, pressut, telttalyhdyt. Hienoa heti kerralla oikein, siinä se seisoi kuin Helsingin tuomiokirkko komeana. ”Alokkaat” saivat kehuja kouluttajaltaan ja aivan aiheesta. Nopeasti tapahtui paikkojen jako teltassa.
Ruuan valmistus Trangialla
Kova ahertaminen ulkona vaatii myös energiaa. ”Taistelijapareittain” tuli valmistaa päivällinen Trangia -keittimellä. Menuna oli perunamuusi ja lihapyörykkäkastike. Matias kysyi, että onko joku ”alokkaista” käyttänyt ko.keitintä? Metsästystä harrastava Jyri Hirsimäki kehui käyttäneensä. Näin Jyristä tuli apukouluttaja. Kaikki kokoon ja oppimaan trangian ihmeellistä maailmaa. Nopeasti kerrattiin myös varomääräykset, sekä paloturvallisuus. Vajaassa tunnissa oli ateria valmistunut ja syötynä jo suolen mutkassa.
Marssi
Hiljaisilla salomailla kajahti reservin vänrikin kumea komentoääni ” valmistautukaa marssikoulutukseen, aikaa puolituntia, varustus taisteluvarustus” eli toisin sanoen kaikki kuitilla oleva materiaali. Marssille valmistautumisen aikana koulutettiin miten marssille on tehtävä huoltavia toimenpiteitä. Jalat mm. sekä myös ”hukkaputken” ympäristön huolto, on todettu että lasten hoitoon käytetty sinkkirasva on oiva hyödyke. Hiertymän saattavat tehdä marssista tosi tuskallisen.
Kaikille jaettiin heijastimet ja valolaitteet joita käytettiin vain vilkkaasti liikennöidyllä Viinatiellä. Maastossa liikuttaessa kuljettiin pimeässä. Vänrikki piti hyvää vauhtia yllä. Matkaa noin 8 kilometriä, kahdella lyhyellä tauolla. Nesteytys on myös talvella tärkeää, hörpyt kenttäpullosta ja hiukan matkaan varattua sissipatukkaa. Kaksi ja puoli tuntia lähdöstä joukko saapui perille huoltotukikohtaan. Ainoastaan yhtä kantapäätä paikkailtiin. Todettiin että iholaastareita on hyvä olla mukana palvelukseen kun lähtee. Korostui myös seikka, että inttikuntoon on syytä panostaa ennen palvelukseen astumista. Hyvä kunto tulee esiin monessa kohdassa palveluksen aikana. Sohvaperunalla on tuskaista.
Huolto
Tukikohdassa odotti löylyvalmis sauna. Puhtaus on tärkeä osa taistelukyvyn ylläpidossa sekä ravinto. Sauna kelpasi kaikille. Aika oli rajallinen. Iltapala oli vielä nautittavana. Makkarat tikun neniin ja kahvit leipineen saivat kyytiä. Mukavaa rupattelua.
Yö luonnon helmassa
Susivaara tehtiin selväksi, olimme alueella jossa lauman koko on 8-10 yksilöä. Tehtiin myös selväksi, että hankeen ei tule syntymään ”mehujäitä”. Käytettiin alueella oleva hyysykkää. Lämpöä telttamajoitukseen saadaan kamiinan välittämänä. Kukas siitä huolehtii? Tulivartiomiehen tehtävät koulutettiin jokaiselle. Tehtävässä tuli olla äänetön, siksi tuli valmistaa KKKK joka on ”Kamiinan Kannen Kohotus Kanki”. Teltassa tuli olla myös aina esimies. Nyt se oli helppo ratkaista, täytyihän Arto Mäkipellon nukkua oppilaittensa kanssa. Kouluhan on vastuullinen oppilaistaan myös tällä kurssilla. Loput kouluttajat yöpyivät majassa.
Herätys lauantaihin
Herätys kello kuusi, joku olisi halunnut levätä vielä hiukkasen. Aamiaisen oli valmistanut Mikko S. Säntti eli siitä tuli nimeltään ”komentajakapteenin aamiainen.” Kaurapuuro, hillo, maito, jogurtti, kahvi, tee, sokeri, leipä, juusto, leike. Aamiainen on päivän tärkein ateria sotaväessä. Moottori hyrähtää sillä käyntiin. Aamiainen nautittiin sisätiloissa takan lämmössä. Kaikki olivat tarjenneet teltassa hyvin. Todettiin että kyllä nykysotilaan varusteilla pärjää. Verrattiin aikaa mm. talvisodan aikaan, varusteet paljon huonommat mutta silti pärjättiin niilläkin.
Ammunta ja kuntopiiri
Ammunnan perusteet käytiin läpi käsiaseella. Tähtäys, laukaus ja hengitys on kokonaisuus, jonka tuloksena on hyvä osuma. Mikko S. Säntti kouluttajana. Käytössä laser-ase. Kaikki olivat innolla mukana. Harjoittelun jälkeen oli odotettavissa kilpailu. Kilpasarja jossa ammutaan kymmenen laukausta ilman aikarajaa. Tulokset olivat hyviä ottaen huomioon, että osa ei ollut ampunut koskaan millään aseella.
Kuntopiirin piti ”alokkaiden” Kaapo Havuluoto, joka pelaa Seinäjoella jääkiekkoa. Lihashuoltohan on tärkeä osa myös marssin jälkeistä huoltoa. Hyvin joukko totteli kouluttajaansa. Rinnejuoksua myös eri tempoilla. Varsinkin kylminä aikoina ja tauoilla voi liikunnalla saada lämpöä kehoon. Lisänä vielä erilaiset kisailut mm. merimiespaini yms., joita nytkin harjoiteltiin.
Purku ja palaute
Majoitteen purku ja huolto sekä pakkaaminen. Tarkistetaan, että koko alue jää parempaan kuntoon kuin tultaessa. Henkilökohtaisten varusteiden huolto ja tarkistaminen että kaikki on mukana eikä puutteita ole. Aurinko oli jo noussut, kellon ollessa jo puolessa päivässä. Bussi saapuu noutamaan ”alokasjoukon” lukiolle.
Siviiliasusteet päälle ja varusteiden luovutus. Aivan kuin sotaväessä. Ei puutteita. MPK:n Juhani Alkio oli noutamassa varusteita Kauhavalle. Kiitos siitä. Palaute harjoituksesta oli hyvää. Tarkempi palaute tehtiin koulun sähköisessä järjestelmässä. Mukana olleet tytöt varsinkin useammalla suulla olivat jopa valmiita hakeutumaan vapaaehtoiseen palvelukseen puolustusvoimiin.
Tämä kurssi tulee olemaan ainakin Kurikan lukion opetussuunnitelmassa jatkossakin ja voi olla että myöskin monessa muussa pohjalaisessa lukiossa. Toteutukseen meillä tarvitaan jatkossakin reserviläisten tukea, koska meillä ei ole omaa varuskuntaa mihin suoraan tukeudutaan.
Lakiesitys MPK:n tehtävistä on tulossa. Minusta ainakin tämän kaltainen tukeminen ja kokemus siitä yhteistoiminnasta ovat mitä parasta. Olla mukana myös nuorille suunnattujen koulutustapahtumien maanpuolustushenkeä kohottavana toimijana reserviläisten ohessa.
Lopuksi
Opetustarkoitus on saavutettu. 10- viekää pois, sanoi entinenkin kouluttaja Santahaminassa.
Mikko S. Säntti