Eteläpohjalainen veteraaniperinnetyö kokoontuu jatkossa uuden tunnuksen alle. Valtakunnallistakin huomiota herättäneen logokilpailun voittajaksi valittiin nokialaisen Pasi Immosen ehdotus.
Uuden tunnuksen keskellä on sota-ajan uhrauksista muistuttava miekka. Miekan alaosasta versovat sotasukupolven työn mahdollistaman uuden elämän lehvät ja kaiken yllä on veteraaniperinteen tunnukseksi noussut: ”Himmetä ei muistot saa”. Lause periytyy sotaveteraani Kalervo Hämäläisen Veteraanin iltahuuto -laulusta. Tunnus on väritykseltään sinivalkoinen, isänmaan ja Etelä-Pohjanmaan vanhojen sotilasvärien mukaan.
–Kilpailun voittanut logo kuvastaa perinneyhdistyksen tarkoitusta ja henkeä. Samalla kun huolehdimme jäljellä olevista sota-ajan sukupolven edustajista, niin myös heidän työnsä merkityksen siirtäminen tuleville sukupolville on tärkeää. Siihen työhön tarvitaan meitä kaikkia. Suomi tarvitsee tulevaisuudessakin vahvaa maanpuolustushenkeä ja yhdessä tekemistä, kertoo logokilpailun tuomariston puheenjohtaja, kansanedustaja Paula Risikko.
Voittajaehdotuksen tehnyt Pasi Immonen on nokialainen taide- ja mediaviestinnän graafikko ja valokuvaaja.
–Lähdin suunnittelemaan logoa hyvinkin perinteiseltä pohjalta, mikä mielestäni toimi erittäin onnistuneesti. Teimme pieniä muutoksia yhdessä tuomariston kanssa lopulliseen versioon. Se paransi ja selkeytti logon ulkoista olemusta. Mielestäni se oli hyvä ratkaisu. Useampi silmäpari näkee kokonaisuuden laajemmin kuin yksi, Immonen luonnehtii.
–Oli ilo osallistua kilpailuun ja vielä suurempi kunnia voittaa se. Kiitos vielä kerran, että sain olla mukana tässä hyvinkin mielenkiintoisessa kilpailussa ja toivon, että logo tuo iloa vielä pitkään veteraanityössä.
Kilpailun toisella palkinnolla palkittiin seinäjokelainen reserviläisaktiivi Marjo Kauppinen ja kolmannella vantaalainen graafinen suunnittelija Jaakko Tikkanen.
–Logojen suunnittelu on minulle yksi tapa kunnioittaa ja ottaa osaa vapaaehtoiseen maanpuolustus- ja perinnetyöhön. Olen suunnitellut viime aikoina myös Kauhavalla syyskuussa järjestettävän Naisten Valmiusliiton NASTA FRISKI -harjoituksen logon. Kun sain tiedon tästä kilpailusta, alkoivat ideat kyteä saman tien mielessäni. Suunnittelu ja ideointi, jossa luovuus saa vallan on paras osa, Marjo Kauppinen kertoo.
–Minulla ei ole mitään maksettuja sovelluksia, vaan ideat siirtyvät valmiiksi työksi kynän ja paperin sekä ilmaisen suunnitteluohjelman kautta. Tämä saattaa aiheuttaa välillä turhautumista, kun ohjelmat ei taivu haluttuun muotoon, mutta mitään puolivalmista ei koneeltani lähde eteenpäin.
Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys haki kaikessa toiminnassa hyödynnettävää tunnusta avoimella kilpailulla. Määräaikana 1.3.–21.5. kilpailuun osallistui kaikkiaan 46 ehdotusta 25 osallistujalta.
Mukana oli niin graafisen alan ammattilaisia, harrastajasuunnittelijoita kuin veteraaniperinteen järjestöväkeäkin. Osallistuja oli runsaasti Etelä-Pohjanmaan ulkopuoleltakin, kaukaisin Ruotsista. Nuorin osallistuja oli 15-vuotias.
–Olemme tosi iloisia, että kilpailu herätti näin laajaa kiinnostusta. Ehdotukset olivat hyvin monipuolisia, perinteisistä hyvin moderneihin ja luoviin ratkaisuihin. Niistä kaikista huokuu kuitenkin laaja arvostus veteraaneja ja sotasukupolvea kohtaan. Sen varaan on hyvä rakentaa tulevaisuuden veteraaniperinnetyötä, yhdistyksen puheenjohtaja Teppo Ylitalo kertoo.
Kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana kansanedustaja Paula Risikko Seinäjoelta sekä veteraani- ja maanpuolustustyön eteläpohjalaiset aktiivit Timo Fors, Marko Hakala, Irja Pesonen, Juha Rinnekari, Jani Syvänen ja Teppo Ylitalo. Tuomaristo käsitteli ehdotukset anonyymisti.
Kilpailun tulokset julkistettiin Seinäjoella Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolla Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä 4.6.
Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys on vuonna 2020 perustettu alueellinen veteraaniperinneyhdistys. Se on perustettu yhdistämään nykyisiä veteraaniperinteen toimijoita ja ottamaan vastuu alueellisesta perinnetyöstä Etelä-Pohjanmaan maakunnassa ja Laihialla. Yhdistyksessä ovat mukana alueen kaikki veteraanijärjestöt sekä keskeiset maanpuolustus- ja perinnetoimijat.
Yhdistyksen perustaminen liittyy valtakunnalliseen veteraaniperinnetyön uudelleen organisoitumiseen. Etelä-Pohjanmaa on työssä edelläkävijä.
Lisätietoja:
Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen puheenjohtaja
Teppo Ylitalo
teppo.ylitalo@helsinki.fi
050-5909569