Marraskuun lankeava pimeys ja jaksottainen vesisade otti vastaan 150 reserviläistä Maalahden harjoitusalueelle, kun Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntakomppanioiden sitoutuneet ilmoittautuivat ÄRJY20 harjoitukseen. Pohjanmaan aluetoimiston valvonnassa ja tiukkojen varotoimenpiteiden avulla onnistuttiin järjestämään edes yksi vuosittaisista vapaaehtoisista harjoituksista. Tämän vuoden teemana oli tilanteen mukaisten ammuntojen lisäksi viranomaisyhteistyö.
Viikonloppu mahdollistettiin huolellisella yhteistyöllä, ryhmäjaoilla ja kotimajoituksella. Perjantaina saavuttuamme Maalahteen lyötiin maskit naamalle ja käsidesiä lapasiin ilmoittautumisen yhteydessä sekä luokkatilassa. Porukalla käytiin kuulumiset, monelta suunnalta tervehdittiin vanhoja tuttuja ja hymyillen nyökyteltiin kuinka mukavaa on päästä pitkästä aikaa harjoittelemaan. Perjantai-illan kuluessa komppaniat jaettiin joukkueisiin ja joukkueet ryhmiin. Ykkösjoukkue ei perjantain jälkeen kakkosjoukkuetta sitten nähnytkään. Illan kääntyessä kohti yötä, matkasi kakkosjoukkue kotiin nukkumaan toisen joukkueen siirtyessä iltapalan kautta telttojen pystytykseen.
Lauantai- ja sunnuntaipäivät oli pyhitetty toiminnalle. Toiminta jaettiin rastikoulutukseen, jossa käytiin läpi viranomaisyhteistyötä sekä ammuntoihin, joiden aiheena oli sekä rk2, että tilanteen mukainen ammunta. Kakkosjoukkue aloitti lauantaina viranomaisyhteistyön parissa kuuntelemalla Pohjanmaan poliisilaitoksen oppituntia ko. aiheesta. Luento oli mielenkiintoinen ja vuorovaikutteinen aikaisesta aamusta huolimatta. Luennolta siirryttiin rastikoulutukseen, jossa kerrattiin hätäensiapua ja vaarallisen henkilön kiinniottoa, mutta myös ainakin allekirjoittaneelle uutena asiana harjoiteltiin metsäpalojen sammutusta Pohjanmaan pelastuslaitoksen valvovan silmän alla.
Lisäksi viranomaisyhteistyön teemaan kuului äärimmäisen mielenkiintoinen rastikoulutus dronejen hyödyntämisessä lämpökameroineen viranomaistyössä. Myös aiemmin mainittu vaarallisen henkilön kiinniotto sai uusia näkökulmia ja ulottuvuuksia poliisin ohjaamien rastien merkeissä. Kokeneet kehäketut antoivat sisäpiirin vinkkejä ja reserviläiset pääsivät tutustumaan vähän erilaisiin ajoneuvoihin. Hyvin ajoitetut ruokailut saivat päivän kulumaan ja nopeasti tulikin siirtymä pimeätoimintaan.
Valitettavasti pienen ilmailuonnettomuuden seurauksena emme saaneet hyödyntää pimeätoiminnassa dronen lämpökameraa, mutta siitä huolimatta case-harjoitukset vaarallisen henkilön löytymiseksi pimeällä saatiin onnistuneesti suoritettua. Pimeys luo täysin uudenlaiset haasteet, vaikka ryhmillä on valon käytön mahdollisuus. Uusi maasto ja lumeton marraskuinen metsä sekä ovelat maalimiehet saivat ensimmäisillä kerroilla etsijät kulkemaan piilojen ohi, mutta lopuksi kaikki henkilöt löydettiin maastosta ja saateltiin vastaanottokomitean käsiin.
Sunnuntaina kakkosjoukkue siirtyi oman sängyn lämmöstä Kivijärjen ampumaradalle. Edellisen päivän ykkösjoukkueen jättämät ruudinhajut olivat jo haihtuneet, kun uusi porukka saapui kohdistamaan rynnäkkökiväärit ampumakuntoon sekä perehtymään sovelletun ammunnan saloihin. Toiminnallisempi soveltuva osuus olikin viikonlopun huipennus ja jälleen onnistuneen kokemuksen taustalla oli erinomainen kouluttaja suoraan Porin prikaatin vartiostosta. Kyseisenlaiset sovelletut ammunnat eivät ole jokapäiväistä herkkua ja porukka innostui silminnähden harjoittelusta vaihtuviin tauluihin sekä liikkeestä tehtäviin suorituksiin.
Aika kului siivillä ja pian olikin jälleen kahtia jaetun porukan aika morjestaa vastaantulevia ja siirtyä suorittamaan rk2-ammuntoja. Ensin kohdisteltiin ja sitten laukaistiin kilpasarjat. Korkein pistemäärä ammuttiin lauantaina, 96 pistettä. Sunnuntaina kivuttiin 92 pisteeseen. Vaikka perusammunnat voivat olla puuduttavia, on kouluttajilla tässäkin asiassa suuri merkitys. Innostuneet, kannustavat ja osaavat kouluttajat luovat sekä turvallisuuden tunnetta, että kohottavat mieltä ja tukevat harmaiden pilvien kasaantuessa ammuntataulujen päälle.
Kaiken kaikkiaan ydinajatus reserviläisistä kouluttamassa reserviläisiä on toimiva. Kaikille kiinnostuneille, oman alansa osaajille annetaan mahdollisuus kehittyä itse ja samalla mahdollistaa myös muiden edistyminen. Apua tarvitsevat saavat apua ja heidän on mahdollisuus saada henkilökohtaista ohjeistusta ja aikaa suorittaa omaan tahtiin. Tällöin harjoitukset voidaan suorittaa turvallisesti, mutta loppujen lopuksi koko porukka pääsee myös suunniteltuun tavoitteeseen.
Pohjanmaan aluetoimisto, Porin prikaati, MPK Pohjanmaa, Pohjanmaan poliisi-ja pelastuslaitos sekä kaikki läsnäolleet ansaitsevatkin kiitokset. Loimme yhdessä turvallisen viikonlopun, josta jokaiselle jäi jälleen uusi muistijälki maakuntakomppanian historiassa.
Marjo Kauppinen
Etelä-Pohjanmaan maakuntakomppania