Keskusteluja seuratessani paluumuuttoni jälkeen Pirkanmaalta takaisin Etelä-Pohjanmaalle, olen laittanut merkille, että on hyvä kerrata, miten naiset voivat osallistua koko yhteiskuntaa hyödyttävään, itseä kehittävään ja maanpuolustusta tukevaan mainioon harrastukseen.
Naisten asenteella maanpuolustukseen liittyviin asioihin on valtava merkitys. Millaisen suhtautumisen ja asenteen nuori saa kotoa maanpuolustuksen suhteen vanhemmilta? Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys enää, ei edes täällä lakeuksilla, jossa maanpuolustustahto on tokikin tunnetusti ollut varsin korkeaa. Maailmalta tulee, jos jonkinlaista uutista erilaisista kotkotuksista, joka muokkaa asenteita. Tietotulva on valtava.
Reserviläisyhdistykseen voi liittyä myös armeijaa käymätön nainen
On hyvä muistaa, että täysi-ikäiset naiset voivat liittyä paikallisiin Reserviläisliiton jäsenyhdistyksiin joko varsinaisiksi tai kannatusjäseniksi. Ainoa rajaava tekijä saattaa olla se, onko naisten vapaaehtoinen asepalvelus suoritettu vai ei. Reserviläisyhdistykseen voi siis kuulua myös armeijan käymätön nainen. Naisille löytyy alueelta myös oma yhdistys nimeltä Etelä-Pohjanmaan Reserviläisnaiset ry.
Yhdistyksissä pääsee osalliseksi monipuoliseen maanpuolustustoimintaan samanhenkisten kanssa ja esimerkiksi ammunta on kovin suosittua tällä hetkellä. Naisia on paljon myös yhdistyksien hallituksissa ja saavatkin kovasti kiitosta aktiivisesta osallistumisesta. Ukkokerhojen aika on ohi ja näkeehän sen jo siitäkin, kun osa yhdistyksistä järjestössä kuin järjestössä kamppailee olemassaolostaan. Tekijöitä tarvitaan. Olikin kunnia, kun itseni kutsuttiin juuri Ylihärmän Reserviläisten hallitukseen mukaan.
Naisille omia kursseja
Naisille järjestetään myös esimerkiksi omia matalan kynnyksen ampumakursseja Maanpuolustuskoulutuksen eli tutummin MPK:n puitteissa, joissa itsekin olen ollut apukouluttajana. Näissä lähdetään liikkeelle aivan perusteista ja aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Itse asiassa myös MPK panostaa naisten koulutukseen myös enenevissä määrin koska MPK:n yksi julkinen hallintotehtävä meneekin näin:
”Kehittää naisten mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustukseen ja järjestää siihen liittyvää sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta ja tutustumistoimintaa.”
Ammuntaharrastuksen parissa yleisesti naiset voivat myös edetä aina ammunjohtajiksi saakka ja erilaisten toiminnallisten ampumalajien suosio kasvaa kohisten.
Naisten valmiusliitto järjestää niin valtakunnallisia kuin alueellisiakin harjoituksia, joissa on esimerkiksi kursseja poikkeusolojen kriisitilanteissa selviämiseen. Nämä harjoitukset ovat olleet kovin suosittuja jo vuosia. Kannattaa myös seurata somessa Reserviläisliiton, MPK:n ja Naisten valmiusliiton lisäksi Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirien kanavaa, josta saa lisää tietoa paikallisesta toiminnasta.
Varmasti on muitakin tapoja osallistua kuin tässä jutussa mainitut. Mutta jos oikein hurahtaa vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan, voi edetä vaikkapa Suomen suurimman maanpuolustusjärjestön johtoon saakka, vaikka armeijaa ei olisi käynytkään. Näin kävi aikanaan itselläni ja päivääkään en ole katunut.
Toivotan maanpuolustushenkiset naiset niin Etelä-Pohjanmaan kuin Pohjanmaan maakunnista mukaan isänmaata tukevaan toimintaan!
Terhi Hakola
Ylihärmän Reserviläiset