Aikaisemmassa osassa kerroin pintapuolisesti, kuinka monia mahdollisuuksia palveluksen jälkeinen reservissä oleminen ja vapaaehtoinen maanpuolustus kokonaisuudessaan tarjoaa. Kyseisen tekstin jälkeen jälleen uusi joukko varusmiehiä on siirtynyt reserviin ja tässä osassa kerron vapaaehtoisen johtamiskoulutuksen mahdollisuuksista ja eduista arkeen.
Tässä kohtaa painotan, että hyvin suuri osa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen liittyvistä koulutuksista ja kursseista voi auttaa juuri Sinua, vaikket olisi jalallasikaan astunut yhdenkään prikaatin porttien sisäpuolelle edes tutustumaan sotilaskodin maittaviin munkkikahveihin. Nykyään meillä jokaisella on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen ilman suoritettua asepalvelusta ja Sinulla on mahdollisuus kouluttaa itseäsi, jolloin voit kehittyä ihmisenä, työntekijänä, esimiehenä, yhteisön jäsenenä kuin Suomen kansalaisena. Reservin koulutukset ovat luonnollisesti kohdennettu asepalveluksen suorittaneisiin reserviläisiin, ja niistä julkisin kokonaisuus on Puolustusvoimien järjestämät reserviläisten täydennyskurssit.
Kurssipolkuja on kaksi: Miehistöstä aliupseeriksi (nk. reservin jälki-AUK), joka nimensä mukaisesti kouluttaa miehistössä palvelleita reserviläisiä aliupseereiksi. Tänä vuonna alkaa (tai on alkanut) uusin kurssi, jonka lopussa kurssilaiset saavat pääasiassa reservin alikersantin arvon. Koulutukseen haetaan joka toinen vuosi ja hakuaika päättyy kunkin hakuvuoden syyskuun loppuun. Seuraava haku on vuonna 2021 ja seuraava kurssi toteutetaan 2022. Vuonna 2019 halukkuus ko. kurssille kasvoi räjähdysmäisesti ja hakijoita oli vajaa 300 henkilöä, hakijoista n.10% pääsee itse kurssille. Opintoihin sisältyy 20-30vrk lähiopetusta ja harjoituksia sekä etäopintoja. Toinen vaihtoehto on hakeutua aikaisemman sotilasarvon mukaan aliupseerista upseeriksi (jälki-RUK). Kurssin jälkeen reservin aliupseerit ylennetään joko reservin vänrikeiksi tai aliluutnanteiksi.
Koulutukseen sovelletaan samaa hakuaikaa kuin jälki-AUK:n osalta ja kurssi toteutetaan välivuosin. Hakuaika vuonna 2021 järjestettävälle kurssille on nyt meneillään ja päättyy syyskuun loppuun. Koulutukseen sisältyy 40vrk lähiopetusta ja harjoituksia, sekä etäopintoja. Molemmille kursseille on vaatimuksena 2300m Cooper-tulos, tiedossa oleva sodanajansijoitus sekä sitoutumista ja maanpuolustustahtoa. Valinnat tekee maavoimien esikunta. Kaikki aikaisemmin suoritetut kouluttajakurssit ovat erittäin hyödyllisiä hakeutumista ajatellen. Lisäksi kokemus rauhanturvatehtävistä ja osallistuminen vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan on iso plussa. Joten reserviläistoiminta muutoinkin kuin kovissa kertausharjoituksissa munat turpeessa vihollisen toimintaa tiedustellen on erittäin hyödyllistä ja mahdollistaa uusia uria reserviläisen polulle.
Itse hakeuduin viime syksynä miehistön aliupseerikurssille, mutten tullut valituksi. En kuitenkaan jää odottamaan vuosien vaihtumista (vaikka aionkin hakeutua kurssille uudestaan), vaan suuntaan katseeni jälleen MPK:n koulutuskalenteriin ja etsin sieltä toiveeni mukaisia kursseja. MPK mahdollistaa itse itsensä kouluttamisen ilman sitoutumista, tarjoten kuitenkin mahdollisuuden kouluttautua myös kurssien kouluttajaksi, jolloin itseopittua ja omaa hiljaista tietoa on mahdollisuus jakaa myös muille samanhenkisille taistelutovereille.
Tutustumalla MPK:n koulutuskalenteriin huomataan, että erilaista johtaja- ja kouluttajakoulutusta on tarjolla n. 40kpl ympäri valtakuntaa. Lukumäärä tulee todennäköisesti vielä nousemaan, sillä koulutusvuosi on vasta aluillaan ja kurssijohtajien rekrytointi on jatkuvasti käynnissä. Kaikille mahdollisia koulutuksia on mm. reserviläisjohtaja – kokonaisuus, johon sisältyy reserviläisjohtaja 1 ja 2. Nämä kokonaisuudet on jaettu vielä kahteen eri viikonloppuun 1/2 ja 2/2, jotta koulutuskokonaisuus olisi mahdollisimman kattava. Kaikki koulutukset ovat erillisiä ja niihin voi osallistua oman mielenkiinnon mukaan. Näihin koulutuksiin ei tarvitse olla suorittanut asepalvelusta. Jos koet olevasi esimiesasemassa omalla työmaalla tai vedät ryhmiä työksesi, ei kyseisen hieman erilaisesta näkökulmasta toteutettu johtamiskoulutus tekisi sinulle pahaa. Asiasta saat vielä enemmän irti, jos tahdot hyötyä sekä siviilielämään, että toimintaasi reserviläisenä. Allekirjoittaneelta terveisiä, tulemme tällöin todennäköisesti tapaamaan ko. kursseilla vuoden aikana Pirkanmaan alueella.
Kuten aiemmissa kirjoituksissani on tullut ilmi, istun nykyään Seinäjoen reserviläisten hallituksessa ja sain kunnian olla perustamassa nuoriso(ja nais)toimikuntaa. Rekrytointi toimikuntaan on käynnissä, joten jos koet tärkeäksi kehittää ja edesauttaa nuorten osallistumista vapaaehtoiseen maanpuolustukseen ja reserviläisnaisille suunnatun toiminnan kehittämiseen, ota yhteyttä! Asia on itseäni niin lähellä, että vakaasti harkitsen ilmoittautumista myös naisten koulutuksen kouluttajakurssille, jotta saisin tukea ja varmuutta suunnitella ja toteuttaa toimintaa osallistujille parhaalla mahdollisella tavalla.
Ja jottei aika käy harjoituksien ja kurssien välissä pitkäksi, voi itseään kehittää verkko-opetuksen avulla PV Moodlessa, kun MPK tarjoaa sekä sotilasjohtamisen että -pedagogiikan teoriaopintoja. Vuosi 2020 on meille kaikille uusien mahdollisuuksien vuosi. Jos kouluttautuminen ei kiinnosta, kerää kaveriporukka kasaan ja osallistukaa yhdessä vaikka toukokuussa järjestettävälle Lapua-jotokselle, jolloin pääsette nauttimaan luonnosta, kilpailemaan enemmän tai vähemmän leikkimielisesti, näyttämään todeksi kaikki saunailloissa kehumanne erämiestaidot ja ottamaan pienen irtioton normaalista viikonlopusta hyvien ystävien kanssa.
Tehkää yhdessä, kehittäkää itseänne ja heittäytykää reserviläistoiminnan sekä vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Jokaiselle löytyy ja kehitellään jotain, kunhan jokainen vain hiukan informoi mikä se jotain olisi. Jos mitään et tee, mitään et myöskään saa.
Marjo Kauppinen