Porin prikaatin Pohjanmaan aluetoimiston alueella kokeiltiin ensimmäistä kertaa uudenlaista lähestymistä kokonaisturvallisuuden eri mahdollisuuksien esittelemiseen kunnan yhdelle ikäluokalle. Kokeilu tehtiin Perhon kunnan ja Ähtärin kaupungin kanssa syyskuun alussa kutsuntojen yhteydessä. Puolustusvoimien osalta kokeilu liittyi Koulutus 2020 – ja Intti tutuksi -hankkeisiin Tavoitteena oli selvittää, miten kuntien järjestämä kokonaisturvallisuuspäivä voidaan järjestää samanaikaisesti Puolustusvoimien järjestämien kutsuntojen kanssa.
Järjestetyt Kokonaisturvallisuus -tapahtumat suunnattiin kunnassa asuville nuorille tavoitteena turvallisuustietoisuuden ja -osaamisen ulottaminen koko ikäluokalle. Kutsuntatilaisuuteen kutsuttiin myös ikäluokan naiset mukaan kuulemaan yhteiskunnan turvallisuudesta ja koulutusmahdollisuuksista eri turvallisuuteen liittyviin tehtäviin.
Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Piiroinen kertoi varsinaisen idean kokonaisturvallisuustapahtuman liittämisestä kutsuntojen yhteyteen lähteneen pohdinnasta, miten saada nuoret aktivoitua yhteiskunnan turvallisuuden tekemiseen. Siksi mukana oli myös Etsivän nuorisotyön edustajia.
Porin prikaatin komentaja, eversti Kalliomaa toivoi, että päivästä jää mieleen ajatus, että turvallisuus on meidän kaikkien yhteinen asia. Lisäksi hän painotti, että jokainen voi vaikuttaa omilla toiminnoillaan lähiympäristön turvallisuuteen. Lisäksi eversti Kalliomaa toivoi, että jokaisen kotoa löytyy kotivara esim. sähkökatkoksen varalta.
Tietoiskut ja paneeli
Ajankohtaista tietoa nykypäivän turvallisuudesta antoi sotatieteiden tohtori, kyberturvallisuuden professori, majuri evp. Jarno Limnéll. Hän näytti kartalta tämän hetken maailman kriisipesäkkeet ja muistutti, että Suomi on maailman turvallisin maa. Kokonaisturvallisuus on tila, jossa yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin kohdistuvat uhkat ja riskit ovat hallittavissa. Lisäksi turvallisuus on aina myös tunne, eikä mikään viranomainen tai lainsäädäntö yksinään voi luoda turvallisuuden tunnetta.
Muut tietoiskujen esittäjät olivat Suomen johtaviin digitaalisen työn asiantuntijoihin kuuluva Esko Kilpi ja Vaasan yliopiston akateemisten palvelujen johtaja, KTT Heli Häyrynen. Häyrysen väitöskirja ”Sotilaita vai seikkailijoita? Varusmiespalveluksen johtajakoulutuksen merkityksiä naisille uran ja johtamisosaamisen kannalta” tarkastettiin viime vuonna.
Edellä mainitut tietoiskujen esittäjät sekä Ähtärin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Harju osallistuivat paneelikeskusteluun. Erityisesti jäi mieleen Esko Kilven kommentti: ”Jokaiselle meistä tulee elämässä turpiin, mutta nouse ylös – jatketaan peliä.”
Toiminnallinen iltapäivä
Pirkanlinnan parkkialueella oli näyttelyalue, jossa kokonaisturvallisuuteen liittyvät tahot esittelivät toimintaansa yläasteen, lukion ja ammatillisen koulutuksen oppilaille. Suosituin tutustumiskohde oli Intti tutuksi –konseptin osasto: mahdollisuus kokeilla intin materiaalia, kuorma-autoajelu sekä ekoaseammunta.
Moniin kysymyksiin sai vastata moottoripyöräpoliisi, vanhempi konstaapeli Minna Kastrén, joka ajoi Ähtäriin Kokkolasta.
Muita viranomaistahojen kohteita olivat Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen paloauto sekä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ensihoitoauto. Monet lukiolaiset pysähtyivät Vaasan yliopiston ständillä kyselemässä opiskelumahdollisuuksista
Meitä kolmannen sektorin toimijoilla oli myös omat osastot: Toiminnanjohtaja Jani Syvänen esitteli Etelä-Pohjanmaan reserviläispiirien toimintaa, Ähtärin Reserviläisten kohteessa sai oppia puolijoukkueteltan pystytyksestä ja Ähtärin Reserviupseerikerho kyseli varautumistoimenpiteitä sähkökatkon yllättäessä.
Jo Napoleon tiesi, että armeija marssii vatsallaan. Ähtärin Sotilaskotiyhdistys kahvitti kutsuntapäivään osallistuvat, mutta oli sotilaskotisisarilla myös oma osasto näyttelyalueella. Mesimartat jakoivat omalla osastollaan arkielämän tietoutta sekä tarjosivat opaskirjallisuutta.
Miten jatkossa
Puolustusvoimien edustajat painottivat, että kokonaisturvallisuustapahtuman järjestäminen oli kokeilu. Toivottavasti kokemukset olivat sellaisia, että tulevien kutsuntojen yhteydessä on joka paikkakunnalla paikallisten voimien avulla toteutettu kokonaisturvallisuustapahtuma. Nyt Ähtärin osalta valmistautumiseen jäi liian vähän aikaa. Jatkossa olisi hyvä miettiä koululaisille/opiskelijoille ohjattu tutustuminen eri rasteihin ja joka rastilla tehtävä, jonka ratkaisu käsitellään koulussa oppitunneilla. Olisi hyvä mitata, miten kokonaisturvallisuusviesti meni perille!
Heikki Makkonen
Lisää aiheesta:
https://www.rul.fi/tiedostopankki/#/642 (valokuvat Toivo Rinne-Laturi)
https://puolustusvoimat.fi/koulutus2020
http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/Onnettomuudet-ja-hairiotilanteet/Kotivara
https://blogit.iltalehti.fi/jarno-limnell/2018/08/01/turvallisuus-vuca-maailmassa/