Reservin majuri Jukka Peura kuoli odottamatta 73 vuoden iässä heinäkuun 10 päivänä 2019. Yliopisto-opintojen jälkeen hän työskenteli koulutoimenjohtajana Sonkajärven kunnassa. Tuohon aikaan hän oli aloitteentekijänä hankkeessa, joka johti ystävyyskuntien yhteydenpitoon Yläsavon ja Lüneburgin piirikunnan välillä. Jukka Peura laajensi tämän toiminnan käsittämään myös näiden alueiden reserviläisyhdistysten keskinäistä yhteydenpitoa.
Jo vuonna 1995 vierailivat suomalaiset reserviläiset Lüneburgissa silloin olleessa varuskunnassa. Kahden vuoden päästä seurasi vastavierailu Suomeen ja vähintään joka toinen vuosi on tehty vierailuja. Niiden ohjelmassa on ollut toverillisessa hengessä käytyä jotostelua, erilaisia kilpailuja, vierailuja eri kohteisiin sekä turvallisuuspoliittisia esitelmätilaisuuksia. Jukka Peuran aktiivisuuden ansiosta yhteydet maiden välillä ovat muodostuneet ainutlaatuisen aktiivisiksi. Muutettuaan 1998 Kauhavalle hän innosti myös siellä lukuisia reserviläisiä mukaan osallistumaan toimintaan.
Jukka Peura ei kaihtanut vastuun ottamista. Hän toimi mm. saksalais-suomalaisen reserviläisten toveripiirin suomalaisena puheenjohtajana ja Kauhavan reserviupseerikerhon puheenjohtajana. Lisäksi hän oli aktiivisesti mukana Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistyksen toiminnassa.
Jukka Peuran nimi on kirjoitettu Lüneburgin piirikunnan kunniakirjaan. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin yhtenä ensimmäisistä suomalaisista sotilaista vuoden 1944 jälkeen Saksan asevoimien kunniaristi (Ehrenkreuz der Bundeswehr in Silber). Vuonna 2014 hän sai Saksan Liittotasavallan Ansioritarikunnan ritarimerkin, joita vuosittain myönnetään hyvin rajallinen määrä. Jukka Peura on saanut myös Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin.
Reserviläisyhteistyö laajeni edelleen. Tapasin Jukka Peuran ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja kun ehdotin, että Finnentag-tapahtuman yhteyteen Hohenlockstedtissa suomalaiset ja saksalaiset reserviläiset muodostaisivat yhteisen kunniaosaston, häntä ei tarvinnut kauan houkutella. Siitä lähtien hän on onnistunut rekrytoimaan vuosittain huomattavan määrän suomalaisia reserviläisiä matkustamaan helmikuun lopulla – omalla kustannuksellaan ja omalla ajallaan – entiselle Lockstedter Lagerille.
Melkein kaikkien Schleswig-Holsteinissa olleiden joukko-osastojen tultua lakkautetuiksi muodostaa saksalais-suomalainen reserviläisten toveripiiri symbolisella tasolla Finnentag-tapahtuman vahvan ytimen.
Jukka Peura oli aktiivinen ja energinen, positiivinen mutta myös tietyllä tavalla ”kulmikas” luonne. Samalla hän oli erinomainen ja menestyksekäs verkostojen rakentaja, vaikkakin hänen taktiikkansa sotilastermein ilmaistuna oli rintamahyökkäys. Hän ei ollut pohdiskelija, vaan meni suoraan asiaan. Useimmiten hänen epäortodoksinen etenemistapansa tuotti parhaan tuloksen saksalais-suomalaisen aseveljeyden eri käänteissä.
Me saksalaiset olemme menettäneet Jukassa läheisen henkilökohtaisen ystävän ja uskollisen aseveljen, jota meidän on paljosta kiittäminen.
Lebe wohl, Waffenbruder!
Mark Aretz
Saksan asevoimien reservin eversti
Saksan jalkaväkiliiton yhdysupseeri Suomeen
JP27 perinneyhdistyksen yhdysupseeri Saksaan
August Bebel Strasse 58
04275 Leipzig
Saksa