Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, kenraalimajuri evp. Jorma Ala-Sankila oli luennoimassa rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiasta, nykytilanteesta ja tulevaisuudesta Ylihärmän Päämajassa 15.8. Elotrysköö-viikon tapahtumassa.
– Toiminta on muuttunut paljon siitä, kun ensimmäiset suomalaiset lähtivät sarkapuvuissaan YK:n rauhanturvaajien tehtäviin Suezin operaatioon v. 1956. Rauhanturvaaminen on 1990-luvulta alkaen muuttunut kriisinhallinnaksi ja joukkojen määrä pienentynyt. Tehtävät ovat muodostuneet olosuhteiltaan ja sisällöltään entistä haastavammiksi. Suomesta on vuosikymmenten aikana ollut tehtävissä n. 50 000 henkilöä, joista elossa on n. 30 000. Naiset ovat osallistuneet operaatioihin vuodesta 1991, sanoi Ala-Sankila.
– Tällä hetkellä maailmalla useissa operaatioissa on n. 380 henkilöä. Enimmillään heitä on ollut ulkona kerralla 2 000 henkilöä, mikä on myös nykyisen lain osoittama maksimimäärä. Kriisinhallintakokemuksista kertynyttä tietoa hyödynnetään monin tavoin maassamme, totesi Ala-Sankila.
Rauhanturvaajaliiton yksi tehtävä on vertaistuen mahdollistaminen kriisinhallintatehtävissä olleille. Tulevaisuudessa olisi tarpeen saada Suomeen palvelukeskus, jossa tehtävissä olleetsaisivat kuntoutusta ja tukea. Kuntoutuksessa on oltava myös erityisosaamista traumaperäisen stressihäiriön oireiden hoitoon ja kuntoutukseen
Minna Huhtamäki-Kuoppala
Ylihärmän Reserviläiset