Kauhavan Lentosotakoulun linnarakennuksen auditorioon kerääntyi 80 rauhanturvaajaveteraania ja reserviläistä sekä muuten Lähi-idän tämän hetken tilanteesta kiinnostunutta henkilöä Kauhavan Lentosotakoulun perinneyhdistyksen ja Pohjanmaan rauhanturvaajien järjestämään luentotilaisuuteen. Luennoitsijaksi oli saatu juuri kaksi vuotta kestäneen rauhanturvakomennuksen päättänyt Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, prikaatikenraali evp Mauri Koskela.
Tilaisuuden avasi Kauhavan Lentosotakoulun perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja, everstiluutnantti evp Martti Rajaniemi vaatetuksenaan viimeisimmällä komennuksellaan käyttämä palveluspuku. Hän kertoi yhteisestä taipaleestaan prkenr Mauri Koskelan kanssa varusmiesaikana ja kuinka yhteydenpito on jatkunut aina näihin päiviin saakka ja mahdollisti näin tämän tilaisuuden järjestämisen.
Prikaatikenraali Mauri Koskela kertoi aluksi taustoistaan kriisinhallintatehtävissä ja kansainvälisissä tehtävissä. Hän on toiminut kahdeksassa eri kriisinhallintatehtävässä, joista viimeisenä UNDOF-operaation apulaiskomentajana, ja useissa eri kansainvälisissä tehtävissä. UNDOF-operaatio käynnistyi jo vuonna 1974, ja sen tehtävänä on tarkkailla Israelin ja Syyrian välistä tulitaukoa. Suomi on osallistunut aikaisemmin YK:n UNDOF-operaatioon vuosina 1979–1993. Tänä aikana noin 6000 suomalaista rauhanturvaajaa on palvellut operaatiossa. Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat toukokuussa 2016, että Suomi osallistuu 5.6.2016 alkaen yhden vuoden ajaksi YK:n UNDOF-operaatioon (United Nations Disengagement Observer Force) Golanilla enintään kolmella sotilaalla ja YK valitsi 10.5.2016 prikaatikenraali Mauri Koskelan operaation apulaiskomentajaksi. Suomalaisia Golanilla palveli tässä operaatiossa vain kaksi kahden vuoden ajan.
Operaatio toimii Golanilla, Israelin ja Syyrian välisellä loitontamisvyöhykkeellä. Operaatiossa palvelee parhaillaan noin 800 rauhanturvaajaa seitsemästä maasta (Alankomaat, Bhutan, Fidži, Intia, Irlanti, Nepal ja Tšekki). Lisäksi noin 80 YK:n UNTSO-operaation (United Nations Truce Supervision Organization) sotilastarkkailijaa tukee UNDOF:n toimintaa. Kriisinhallintajoukon ja tarkkailijoiden tehtävänä on valvoa ja toimeenpanna aseleposopimuksen mukaista toimintaa tarvittaessa voimaa käyttäen. Voiman käyttö on aina tarkoin säädeltyä. Lisäksi he osallistuvat yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitoon sekä humanitaariseen toimintaan. He myös pitävät yhteyttä eri osapuoliin ja eri järjestöihin.
Kolmansien maiden osuus YK:ssa kasvaa koko ajan, jolloin myös toimintakulttuuri muuttuu. Eniten joukkoja on asettanut Etiopia 8221 henkilöllä. YK maksaa kriisinhallintatehtävissä oleville sotilaille palkkaa ja tällä hetkellä eniten palkkaa maksaa Egypti 234 USD. Naton ja YK:n puolella lähettävät maat maksavat itse toiminnan kulut ja missä palkkakulut ovat selvästi suuremmat. Nyt puuttuu 139 miljoonaa dollaria, jotta operaatiot saadaan päätöksiin.
UNDOF-operaation toiminta-alue Golanilla on Jordaniasta Libanoniin ulottuvalla noin 75 km pituisella loitontamisvyöhykkeellä, joka on kapeimmillaan vain 200 m ja leveimmillään 9 km maaston muodosta riippuen. ISIL:n mukaantulo 2013 vaikeutti huomattavasti UNDOF-operaation toimintaa ja joukot joutuivat vetäytymään osasta valvonta-aluetta. Informaatiovaikuttaminen ja -sodankäynti oli voimakasta ja Venäjän väliintulo ei sitä ainakaan helpottanut.
Lopuksi prkenr Mauri Koskela kertasi mitä tarkoitetaan kokonaisturvallisuudella ja kokonaisvaltaisella kriisinhallinnalla. Kokonaisturvallisuus on suomalaisen varautumisen yhteistoimintamalli, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä. Kokonaisvaltaisella kriisinhallinnalla puolestaan tarkoitetaan kohdealueen tukemista eri keinoin, mukaan lukien diplomaattiset toimet, siviili- ja sotilaallinen kriisinhallinta, kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu. Hänen mielestään näistä tulisi jalostaa vientituote.
Loppusanat lausui Kauhavan Lentosotakoulun perinneyhdistyksen puheenjohtaja Olli Nieminen ja luovutti prkenr Mauri Koskelalle yhdistyksen teettämän marmoritaulun muistoksi tästä illasta. Hän myös toivotti luennon osanottajat tervetulleeksi messi-iltaan upseerikerholle, jota useat myös noudattivat.
Timo Sysilampi