Sotien 39–45 E-P:n Perinneyhdistys järjesti Suomi -31 konepistoolin 90-vuotisjuhlaesitelmän Seinäjoen Valtuustosalissa 24.11.2021. Tilaisuuteen oli saapunut yli 50 perinne ja asehistoriasta kiinnostunutta kuulijaa. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 90 vuotta tämän legendaarisen aseen valmistuksen aloittamisesta. Esitelmöitsijäksi oli saapunut lohjalainen Jukka Sassi Suomen asehistorian liitosta.
Luennossaan hän käsitteli laajasti ja ammattitaitoisesti tuliaseiden kehitystä lähtien ruudin keksimisestä nykypäivään. Sassi toi kattavasti esiin luotien kaliiberi ja lähtönopeus kehityksen. Konetuliaseiden kehitys pääsi vauhtiin 1800-luvun lopulla, kun amerikkalais- englantilainen Hiram Stevens Maxim keksi ensimmäisen toimivan konekiväärin.
Tämä keksintö samalla muutti merkittävästi taistelukentän olosuhteita. Ratsuväen ylivoima oli mennyttä. Konekivääri oli selkeästi ryhmäase ja varsin painava. Konekivääristä kehittyi konepistooli, jonka tavoite oli saada yksittäiselle taistelijalle lisää tulivoimaa lyhyillä etäisyyksillä.
Suomalainen itseoppinut asesuunnittelija Aimo Lahti aloitti oman konepistoolimme suunnittelun jo v 1922 Bergman MP -18 pohjalta. Lopputuloksena oli massasulkuinen 9×19 mm Parabellumin patruunaa ampuva huipputuote useilla eri lipasversioilla. Luodin lähtönopeus on 400m/s. Ase valmistettiin parhaista saatavilla olevista materiaaleista.
Kansainväliset asejulkaisut arvioivat Suomi-konepistoolin aikoinaan maailman parhaaksi konepistooliksi. Asetta valmistettiin yli 80 000 kpl ja sitä vietiin tai valmistettiin lisenssillä useisiin Euroopan maihin. Suomi-konepistooli ja Abloy-lukko on arvioitu aikanaan merkittävimmiksi suomalaiskeksinnöiksi.
Pertti Kortesniemi
Sotien 1939–1945 E-P:n Perinneyhdistys ry