Mikä on pakin tilavuus? Minä vuonna jalkarätit poistuivat sotilas- ja virkapukuohjeista? Minä vuonna sotilasvalan ja vakuutuksen kaavat vahvistettiin? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastailivat Ähtärin reserviläisjärjestöjen joukkueet toukokuun herramieskisassa. Kisa järjestettiin Räjähdekeskuksen esikunnan tiloissa.
Ähtärin reserviläisjärjestöjen toukokuussa järjestettävällä herramieskisalla on pitkät perinteet. Kisan järjestämisvastuu vaihtuu vuosittain ja tänä vuonna kisan järjesti Ähtärin Sotilaskotiyhdistys ja kisapaikkana oli Räjähdekeskuksen esikunta. Herrasmiesmäisen kisasta tekee se, että kisailua ei oteta turhan vakavasti.
Sotilaskotitoiminnasta oli useampikin kysymys, koska järjestäjänä oli Ähtärin sotilaskotiyhdistys. Sotilaskotijärjestö on vuodesta 1918 yhtäjaksoisesti toiminut maanpuolustusjärjestö ja Ähtärin yhdistys on perustettu vuonna 1960. Sotilaskotiyhdistyksiä on Suomessa 37, Etelä-Pohjanmaalla kolme.
Yhtenä tehtävänä oli tunnistaa valokuvista Sotilaskotiliiton toiminnanjohtaja Satu Mustalahti, puheenjohtaja Kirsi Patrikainen sekä Ähtärin yhdistyksen puheenjohtaja Anneli Valkama. Anneli oli helppo tunnistaa, koska hän oli itse paikalla.
Tehtävänä oli laittaa järjestykseen vuosimerkit, jonka jokainen sotilaskotijärjestön jäsen saa aktiivisuudesta riippumatta: pöydällä oli erilaisia vuosimerkkejä ja kilpailijoiden piti tunnistaa 10 -, 20 -, 30 – ja 60 -vuotismerkit. Arvaukseksi meni.
Ei ollut helppo tehtävä tunnistaa kukkiakaan: pöydällä oli kuusi kukkaa ja kisailijoiden piti tunnistaa kukat. Kauniita kukkia ja jokaisella hieno nimi!
Monivalintakysymysten listalta oli 15 kysymystä, jotka pääasiassa olivat sotilaspuolelta. Osaisitko vastata mm. seuraaviin kysymyksiin: Minä vuonna jalkarätit poistuivat sotilas- ja virkapukuohjeista? Minä vuonna Suomessa alettiin viettää kansallista veteraanipäivää? Kuinka monta naispappia on puolustusvoimilla töissä? Mitä nykyistä sotilasarvoa vastaa käytöstä poistettu ”rakuunan arvo”? Mikä on pakin tilavuus? Koska sotilaskotitoiminta alkoi Suomessa? Minä vuonna sotilasvalan ja vakuutuksen kaavat vahvistettiin?
Liikuntaa ja musiikintuntemusta
Pihalla oli jalkapallon kuljetusviesti, joka onnistui joiltakin joukkueilta mallikkaasti, joillakin pallo meni omia menojaan.
Marssimusiikin tuntemusta testattiin siten, että kisailijoiden oli tunnistettava sotilasmarssi, kun Anne Luodeslampi soitti klarinetilla marssista neljä tahtia. Tunnistettavat marssit olivat Muistoja Pohjolasta, Porilaisten marssi, Jääkärimarssi ja Sotilaspoika.
Nopeus ja taito ratkaisivat tarjoiluviestissä: tarjottimella oli neljä täyttä muovipikaria ja tarjotin kädessä oli kierrettävä pöytä, läikkymisestä sai aikasakon. Kukin joukkueen jäsen kiersi pöydän ja yhteisaika ratkaisi paremmuusjärjestyksen.
Herrasmieskisan tulokset: ykkönen reserviupseerien ykkösjoukkue, kakkosena reserviläisten ykkösjoukkue ja kolmantena Räjähdekeskuksen joukkue.
Heikki Makkonen