Miksi Yrjö Jylhä on korostetusti esillä soinilaisten sota-ajan historiassa? Miksi majuri Sohlon tyttären aito lottapuku on esillä Kuninkaantuvan näyttelyssä? Kenelle lääkintäkersantti Laasasenaho sanoi: ”Siihen tottuu kyllä”?
Mm. näihin kysymyksiin saivat vastauksen ähtäriläisten maanpuolustusjärjestöjen jäsenet tutustumiskäynnillään viime kuussa avattuun Kuninkaantupaan.
Soinilaiset osallistuivat talvisodan taisteluihin JR 30:ssä, jonka komentajana oli jääkärimajuri Sohlo. JR 30 taisteli Taipaleella Karjalankannaksen itäosassa. Yrjö Jylhä palveli Soinin komppanian päällikkönä.
Koukkunimen vastaiskussa 7.12.1939 Soinin komppaniasta kaatui 22 miestä, joista 21 oli soinilaisia. Komppanian vahvuus oli 191 miestä, joista talvisodassa kaatui 70 ja noin 120 haavoittui.
Kaikkiaan Soinin pitäjä menetti talvisodassa kaatuneina 84 miestä. (Wikipedia).
Jylhän nimesi komppaniansa lääkintäryhmän johtajaksi soinilaisen Lauri Laasasenahon. Jylhä oli kysynyt Laasasenaholta, miten hän jaksaa sulkea tuttujen miesten silmiä. Laasasenaoho oli vastannut, että siihen tottuu kyllä. Myöhemmin Jylhä kirjoitti Kiirastuli -kokoelmaan runon ”Kolme sanaa”. Alikersantti (myöh. kersantti) Lauri Laasasenaho haavoittui Terenttilässä 29.2.1940 ja kuoli Soinissa syksyllä 2001.
Jääkärimajuri Sohlo osallistui talvisotaan pataljoonan komentajana aluksi Jalkaväkirykmentti 21:ssä ja myöhemmin Jalkaväkirykmentti 30:ssä, mitä joukkoa komentaessaan hän menehtyi haavoihinsa Taipaleenjoen taistelussa 25.12.1939.
Lotta Kaija Sohlo oli jääkärimajuri Jaakko Sohlon tytär ja hän muutti isänsä kanssa Kiviniemen kasarmille ennen talvisotaa. Kaija Sohlo selvisi sodasta hengissä.
Kolme sanaa -runon voit kuunnella tästä linkistä https://www.youtube.com/watch?v=16FhEvVEq2E
Kunnantalo kakkosesta Kuninkaantuvaksi
Soinin kunnantalon viereinen rakennus, Kunnantalo II, on rakennettu alun perin lääkäritaloksi vuonna 1960. Talo saneerattiin toimistokäyttöön, mutta se jäi tyhjäksi, kun jotkut työntekijät oireilivat sisäilmaongelmien vuoksi. Taloa yritettiin ensin myydä, mutta purkuvaihtoehtokin oli olemassa.
Soini-seura päätti ostaa talon, jos sen kunnostukseen saadaan avustus Ely-keskukselta, Talo sijaitsi keskeisellä paikalla ja aikaisemmat tilat Kombi-hallin yläkerrassa olivat epäkäytännölliset ja syrjässä.
Kauppa syntyi, kun Ely-keskus teki myönteisen rahoituspäätöksen. Kunnostuksen kokonaiskustannukset olivat noin 140.000 euroa. Ely-keskuksen avustus oli noin 84.000 euroa, kunnan osuus noin 20.000 euroa ja loppuosa oli talkootyötä, jonka arvoksi tuli noin 35.000 euroa. Talkoolaisia on ollut yli 70 ja töitä on tehty lähes joka päivä.
Työt alkoivat joulukuussa 2017 ja kunnostetut tilat avattiin yleisölle viime maaliskuussa. Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio nimesi avajaistilaisuudessa talon Kuninkaantuvaksi.
Kuninkaantupa pitää sisällään monenlaista toimintaa ja tarjoaa tilat niin kokouksien kuin erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Kokous-, toimisto- ja arkistotilojen lisäksi talosta löytyvät tilat maamme lähihistoriaan tutustumiseen: voit tutustua sotahistoriaan, kouluhistoriaan sekatavarakauppahistoriaan. Kunniamerkkejä, kunniakirjoja, sotilas- ja lotta-asuja ja sotamuistoja löytyy tiloista runsaasti.
Kuninkaantuvassa on myös Kuninkaanhovi-korsu, jonka kaima löytyy Mika Waltarin kuvaamasta korsusta Kollaalla.
Kannattaa käydä tutustumassa Kuninkaantuvan tarjontaan ja tuntea historian läsnäolo!
Kuninkaantuvan kesä alkaa 4.6., jolloin talo on avoinna klo 12.00 – 16.00. Jatkossa talon aukioloajat ovat ti – la klo 12.00 – 16.00. Su ja ma suljettu.
Teksti ja kuvat Heikki Makkonen