Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirien alueen joka kesäinen reserviläispyöräily järjestettiin Laihian Reserviläisten isännöimänä heinäkuun 23. päivä Laihialla. Reserviläispyöräily on tyypillisesti järjestetty elokuussa, mutta tällä kertaa järjestävän tahon esityksestä pyöräily suunniteltiin heinäkuun puolelle.
Reserviläispyöräily järjestettiin aikaisempien vuosien tavoin yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK:n) kanssa ja ilmoittautuminen marssille tapahtui MPK:n koulutuskalenterin kautta. Kurssin tavoitteena oli kannustaa reserviläisiä elinikäiseen liikunnan harrastamiseen ja tutustuttaa heidät Fyysinen toimintakyky opetuspakettiin, Lisää liikettä hankkeeseen, sekä MARSMARS -sovellukseen. Lisäksi suorittamalla 45 kilometrin polkupyörämarssi oli tarkoituksena kehittää pitkäkestoista suorituskykyä.
MPK Pohjanmaan Kauhavan toimipisteen koulutuspäälliköt Ismo Ojala ja Juhani Alkio hoitivat tuttuun tapaan ammattitaidolla marssille osallistuneille asiaan kuuluvat varusteet: SA-polkupyörät sekä M05 maastopuvut varsikenkineen ja sotilasmallisine päähineineen.
Pilvistä, puolipilvistä tai sadetta
Varmasti reserviläispyöräilyn toimitsijat ja pyöräilijät tarkkailivat sään vaihteluita tuona lauantaina erityisen tarkkaan, sillä lähteistä riippumatta sadetta oli luvassa päivälle enemmän tai vähemmän. Forecan ennustus kuitenkin osui nappiin, sillä pahaenteiset sadepilvet väistyivät lähes kokonaan kurssinjohtaja Jari Mansikka-ahon marssipuhuttelun aikana. Pyöräilijöille oli varattu tunnetusti säteilylaskeutumankin kestävät sadeviitat, mutta niitä ei marssin aikana onneksi tarvittu.
Maisemareitti
Pyöräilyyn osallistui 24 reipasta reserviläistä. Määrä oli pienempi kuin aikaisempina vuosina ja ehkäpä heinäkuulle yleisesti ajoittuvalla kesälomakaudella oli asiaan vaikutusta. Marssilaisia oli kuitenkin sopiva määrä ja retkikunta oli niin sanotusti helposti hallittavissa. Laihian Reserviläiset olivat suunnitelleen reitin siten, että riskialttiit valtatien ylitykset oli minimoitu ja kyseessä oli kaunis maaseutureitti. Maasto oli osittain melko mäkistä alkumatkasta ja muutamia kalustorikkoja sattui ensimmäisten kilometrien aikana.
SA-vaihtopyöriä oli kuitenkin varalla ja matka saattoi jatkua ilman suurempaa keskeytystä. Maaseudulla peltojen keskellä mutkitteleva maastopukuinen kolonna aiheutti jonkin verran hämmentyneitä katseita, puhumattakaan siitä, että viimeisenä lenkkinä letkassa körötteli puolustusvoimien käytöstä poistettu Proto-Sisu maastokuorma-auto luonnollisesti yhä asiaan kuuluvissa väreissä.
Taukopisteitä oli matkan varrella kolme kappaletta ja näissä tarjoiltiin nestettä ja pientä välipalaa. Muun muassa tarjolla olleet suolapähkinät tekivät hyvin kauppansa, koska nestettä ja suoloja rasitettu kroppa kaipaa suoritteen aikana. Matkavauhtia tarkistettiin ensimmäisen taukopisteen jälkeen ja marssijat suoriutuivat 45 kilometrin matkasta muitta mutkitta.
Kunnioitusta sankarisukupolvelle
Ensimmäisellä taukopaikalla oli asiaan kuuluva historiakatsaus, kun Laihian Reserviläisten puheenjohtaja Petri Åkerman kertoi vapaussodan alkuhetkistä Kapteenintalon markilla. Laihialla ammuttiin vapaussodan ensimmäiset laukaukset illalla 27. tammikuuta 1918. Hulmin kasarmille hyökättiin ylijohdon käskyä noudattaen jääkäri Viljo Laakson johdolla. Laihialla tuolloin käydyssä taistelussa kuoli viisi paikallista suojeluskuntalaista ja Laihialla 9. helmikuuta pidetyt sankarihautajaiset olivat maakunnan ensimmäiset. Muissa Pohjanmaan pitäjissä venäläisten aseistariisunta aloitettiin vasta seuraavana yönä, myöhemmin Tammisunnuntaiksi kutsuttuna tammikuun 28. päivänä 1918.
Historiakatsauksen jälkeen polkupyörämarssi jatkui ja pyöräilijät suuntasivat marssinjohtaja Jari Mansikka-ahon johdolla kohti Laihian sankarihautoja. Reserviläispyöräilijät ryhmittyivät kirkkomaalle, jossa kirkkoherra Antti Yli-Opas piti kenttähartauden ja veisattiin muutama tuttu virsi. Kenttähartauden jälkeen osoitettiin kunnioitusta sankarisukupolvelle laskemalla seppele Laihian sankarihaudoille. Seppeleen laskijoina toimivat Jari Mansikka-aho ja Kati Mustalahti. Kunniavartiossa patsaaalla vartioivat Tauno Annila ja Juha Tanttari.
Jaak. 3:13-18
”Kuka teistä on viisas ja ymmärtäväinen? Esittäköön hän osoitukseksi hyvästä vaelluksesta tekonsa, sävyisästi, niin kuin viisas tekee. Mutta jos teidän sydäntänne hallitsee katkera kateus ja riidanhalu, älkää vastoin totuutta kerskuko kuvitellulla viisaudellanne. Sellainen ei ole ylhäältä tulevaa viisautta, vaan maallista, ihmisistä tulevaa, pahojen henkien viisautta. Sillä siellä, missä kateus ja riidanhalu vallitsevat, on myös hillittömyyttä ja kaikenlaista pahaa. Mutta ylhäältä tuleva viisaus on puhdasta ja pyhää, ja niin se myös rakentaa rauhaa, se on lempeää ja sopuisaa, täynnä armahtavaisuutta ja hyviä hedelmiä, se on tasapuolista ja teeskentelemätöntä. Vanhurskauden siemen kylvetään rauhan tekoina, ja se tuottaa hedelmän niille, jotka rauhaa rakentavat.”
Huollon kautta viikonlopun viettoon
Kirkkomaalta pyöräilijät suuntasivat marssin viimeiselle osuudelle kohti Laihian monitoimitaloa, jossa tapahtui, sekä varusteiden, että pyöräilijöiden huolto. Laihian Maaseutunaiset olivat keittäneet soppatykillä maittavaa hernerokkaa, joka teki pyöräilyurakan jälkeen hyvin kauppansa. Salaisen hernerokkareseptin vartija Olavi Koskinen myhäili selvästi tyytyväisyyttään. Perinteinen maakunnallinen reserviläispyöräily oli jälleen kerran onnistuneesti ohi ja varustuksen palautuksen jälkeen voitiin suunnata tyytyväisin mielin viikonlopun viettoon.
Kiitokset järjestelyistä:
MPK Pohjanmaa
Laihian Reserviläiset
Laihian Maaseutunaiset
Laihian Seurakunta
Ohessa videokooste reserviläispyöräilystä:
Jani Syvänen
Toiminnanjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirit