• Skip to secondary menu
  • Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen
  • Etusivu
  • Järjestö
    • Yhdistykset
    • Jäsenedut
    • Kokouskutsut
  • Tapahtumakalenteri
    • Tapahtumat
    • Kilpailut
  • Tukikomppania
  • Toimitus
    • Lehden historia
    • Lehtiarkisto
  • Galleria
  • Ressutori
  • Ylennykset
  • Eturivissä

Lakeuden Maanpuolustaja

  • Uutiset
  • Piirikirjoitukset
  • Kilpailu
    • VAHVIN RESERVILÄINEN SM-kilpailut
    • Kilpailutulokset
  • Tapahtumat
  • Mielipide
  • Videojutut
    • RessuTV Podcast
  • Perinne
  • Onnittelemme
  • In Memoriam

Grillin äärellä keittiömestarin opissa

Julkaistu 18.6.2025

Ylihärmän yhdistyksen jäsen, keittiömestari Timo Mäkinen, johdatti osallistujat grillauksen saloihin illassa, jossa savun tuoksu ja suussa sulavat maut loivat elämyksen kaikille aisteille.

Timo Mäkinen taitaa eri lihojen valmistamisen filosofian. Kuva: Mika Mäki

Ilta käynnistyi herkullisesti: alkupalana nautimme Maalahden limppua, jonka päällä oli sitruunakypsennettyä lohta, raikasta, pehmeää ja täydellisesti tasapainossa. Alkupalat jatkuivat Tartarin muodossa, joka herätti uteliasta keskustelua. Timo valmisti tämän klassisen, raakana syötävän lihaherkun naudan sisäfileestä, jonka hienostunut maku sai grillimestarilta erityistä suitsutusta: ”Sisäfileessä ei ole painisalin makua, se on vain olemassa, niin kuin Lehtimäki ja Soini.”

Painisalin makua, eli jykevämpää lihaisaa vivahdetta, saatiin sen sijaan naudan entrecotepihveistä. Illan aikana osallistujat pääsivät maistelemaan monin eri tavoin valmistettua nautaa ja possua. Possu yllätti monet, erityisesti ylikypsänä se oli niin mureaa, että sitä olisi voinut syödä lusikalla. ”Possu on aliarvostettu”, kuului yhteinen toteamus.

Liha on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Se tarjoaa välttämättömiä ravintoaineita, kuten proteiinia, sinkkiä ja B-vitamiineja. Kuva: Mika Mäki
Ylihärmän Reserviläiset saivat tärkeää oppia siitä, miten lihaa voidaan laittaa esimerkiksi poikkeusoloissa. Kuva: Mika Mäki

Timo Mäkisen opastuksessa ei keskitytty pelkästään ruokaan, vaan myös grillauksen tekniikoihin, lämpötiloihin ja makujen rakentamiseen. Illasta muodostui paitsi makumatka myös oppitunti grillaamisen syvemmästä filosofiasta, ja hyvä muistutus siitä, että poikkeustilanteissakin voi valmistaa erinomaista ruokaa, kun tietotaito ja asenne ovat kohdillaan.

Mika Mäki
Puheenjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry

Kategoriassa: Artikkeli, Uutiset

Ensisijainen sivupalkki

Viimeisimmät artikkelit

  • Ranskan miehitysvuodet 1940-1944
  • Valta vaihtui Vaasassa
  • Lentokoneonnettomuudet järkyttivät Ylihärmän seutua 1930-luvulla
  • Lakeuden Maanpuolustajan lokakuun 2025 henkilökuvassa Elena Mikkilä
  • Seinäjoelle avattiin nykyaikainen ampumakeskus

Luetuimmat artikkelit

  • Kuusenhavun tie Suomen sotilasheraldiikkaan

  • Maanpuolustuskalusto kattavasti esillä Ideaparkissa

  • Raakaa voimaa ja suunnatonta sisua lakeuksilla – Reserviläisistä vahvimmat kohtasivat Ylihärmässä

  • Huomio kaikki ammunnasta kiinnostuneet!

  • Palveluksena vapaaehtoisuus – mahdollisuuksia reserviläisenä osa 2

Tapahtumat

marras 10
18:00 - 19:30

Etelä-Pohjanmaan Reserviupseeripiiri ry:n piirihallituksen kokous 4/2025

marras 12
18:00 - 19:30

Seinäjoen Reserviläiset ry:n syyskokous

marras 13
18:00 - 19:30

Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry:n syyskokous

marras 14
17:00 - 18:30

Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry:n ylimääräinen vuosikokous

marras 15
08:30 - 16:00

Alavuden Reserviläisten SRA-kurssi

Näytä kalenteri

Tukikomppania »

Mainostaja

Jäsenedut »

Arkistot

Footer

E-P:n reserviläispiirien ja tukijain tiedotusjulkaisu

Impivaarantie 25
60420 Seinäjoki

lmplehti@gmail.com

www.epresp.fi

Julkaisija:
Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirit ja Lakeuden Maanpuolustajain Tuki

Evästekäytännöt »

·Toteutus ja ylläpito MMD Networks·