Nyt pandemian aikana meillä on hieman taipumusta synkistellä asioita. Tässä yhteydessä liikunnan merkitystä ei voi väheksyä. Liikunnalla on tutkitusti lukuisia hyviä vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Alleviivaan tässä kirjoituksessa nimenomaan liikunnan lukuisia hyviä vaikutuksia psyykkiseen terveyteen.
Säännöllisellä liikunnalla mieliala kohenee, ajatukset terävöityvät, stressin tunne kevenee ja nukut paremmin. Myös hyvä uni edistää tutkitusti fyysistä ja henkistä terveyttä. Säännöllisellä kohtuu tehoisella liikunnalla on siis muitakin edullisia vaikutuksia kuin hyvä kenttäkelpoisuus, ehkä voimme kenttäkelpoisuudessakin alleviivata hyvää psyykkistä terveyttä.
Aluevaaleissa on puhuttu myös yhdistystoimijoista. Tässä yhteydessä onkin syytä muistuttaa ettemme unohda reserviläisyhdistyksiä puhuttaessa tahoista, jotka ovat olleet luomassa hyvinvointia. Reserviläisyhdistyksillä on yhtenä ajatuksena ylläpitää kenttäkelpoisuutta, eli terveyden edistämistä eri nimellä.
Reserviläisurheiluliiton jäsenyhdistysten jäsenmäärä on noin 75000. Se on merkittävä määrä. E-P:n alueella on n. 4500 jäsentä reserviläisyhdistyksissä mukaan luettuna upseerit ja reserviläiset. Heillä on valmiuksia liikunnan lisäksi esim. poikkeusolojen paikallisiin tehtäviin. Eri yhdistyksissä paikalliset toimijat tuntevat alueensa asukkaat melko hyvin ja tietävät toimintansa muodot parhaiten. Eli kilvoitellaanko, harrastetaanko kuntoliikuntaa vai otetaanko avunpyyntö/palvelutehtäviä vastaan.
Tullaan kohtaan mutta. Tätä ilosanomaa on aina mukava toistaa, mutta kuinka moni reserviläisyhdistys saa kaupungilta euromääräisiä avustuksia/tukia? Niitä mitä esim. urheiluseurat, kyläyhdistykset ja erilaiset kulttuuriyhdistykset saavat? On erilaisia yleisavusavustuksi, kohdeavustustuksia yms. kaupungista riippuen.
Nyt meillä reserviläisillä on taas yksi parhaita hetkiä saada uusia jäseniä vaaliteltoilta. Ehdokkaat ovat nyt kaikkien kavereita.
Mika Mäki
Puheenjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry