Wanhan Veteraanin verkkoseminaari ja näyttely tuovat esiin 200-vuotista upseerikoulutusta ennen ja nyt. Venäjän keisarillinen Suomen kadettikoulu aloitti toimintansa 5. maaliskuuta 1821. Tasan yksi päivä ja 200 vuotta myöhemmin se herää hetkeksi henkiin synnyinsijoillaan Haminassa yleisölle avoimessa Wanhan Veteraanin webinaarissa, verkkoseminaarissa. Myös Haminan kadetti Gustaf Mannerheim on kuvassa mukana taiteilijoiden innoittajana.
Haminan kadettikoulun perustamisen juhlavuoden avaustapahtumassa lauantaina 6. maaliskuuta peilataan upseerikoulutuksen eroavaisuuksia ennen ja nyt monelta kantilta.
– Upseerikoulutuksen 200-vuotisen kehityskaaren käytännön muutoksista kuullaan yksityiskohtia silloisen Haminan kadetin ja nykyisen Santahaminan kadetin vuoropuhelukuvaelmassa, seminaarikoordinaattori, everstiluutnantti evp Kimmo Hakanen kertoo.
Eroavaisuudet historiajanalla lähtevät tietysti palvelusasuista, viikko-ohjelmasta, koulutuksen kestosta, mutta myös aatteellisesta tasapainoilusta.
– Venäläisen sotakoulun tavoitteet ja suomalaisten nuorten kadettien runebergiläinen isänmaallisuus eivät lopulta mahtuneet saman katon alle. Muun muassa siksi Haminan kadettikoulu lopetettiin vuonna 1903, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki tarkentaa.
Webinaarissa Wanhan Veteraanin tiloissa alustajina on neljä alansa asiantuntijaa. Pääluennon, Keisarillinen Suomen kadettikoulu Haminassa, pitää prikaatikenraali, evp Pentti Airio. Kadettikoulun johtaja, eversti Teemu Nurmelan aihe on Upseerikoulutus Suomessa vuonna 2021.
Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, historian opettaja Titta Erkkilä esittelee kaupunkia sotilashistorian näkökulmasta. Metsänhoitaja Juha Levonen puolestaan tekee selkoa Mannerheimista taitelijoiden innoittajana.
Puolelta päivin alkavan verkkoseminaarin kesto on kolme tuntia. Markku Pakkasen juontamaa tilaisuutta yleisö voi seurata omilla verkkolaitteillaan maksutta suorana ja osallistua keskusteluun Wanhan Veteraanin nettisivuilla www.rvpk.fi. Webinaari on myöhemmin katsottavissa tallenteena samasta osoitteesta.
Samana päivänä 6.3. klo 10. avataan koronarajoitukset huomioiden myös Wanhan Veteraanin vuoden 2021 näyttelyt. Ne ovat kaksiosainen vaihtuva näyttely Keisarillinen Suomen kadettikoulu Haminassa 1821-1903; kadetti Mannerheim – Suomen marsalkka ja tasavallan presidentti taiteilijoiden innoittajana sekä samaan aikaan nähtävissä oleva Rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan perusnäyttely.
Näyttelyt ja seminaari liittyvät paitsi Haminan kadettikoulun 200-vuotisjuhlavuoteen myös Kadettikunnan 100-vuotisjuhlavuoteen. Koronasattumaa on RUK:n 100-vuotisjuhlien siirtyminen tälle vuodelle kesäkuuhun.
Koronasyistä avausseminaarin toteutus vain virtuaalisena ja itse näyttelyt ovat Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin järjestelyvastuulla. Tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat Haminan kaupunki, Maanpuolustuskorkeakoulu, Maasotakoulu / RUK, Kadettikunta ja Etelä-Kymen kadettipiiri.
Wanhan Veteraanin näyttelyiden aukioloajat 2021:
6.3. – 16.5. la-su klo 10-16, 18.5. – 19.9 ti-su klo 10-16 ja 25.9. – 28.11.2021 la-su klo 10-16. Ryhmille tilauksesta, myös muulloinkin.
Lisätietoja:
Keisarillinen kadettikoulu -näyttelyosa sekä yleisesti Wanhasta Veteraanista
Toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki
vesakangasmaki@gmail.com, 040 158 8115
Mannerheim taiteilijoiden innoittajana ja myös Rauhanturvanäyttely
Näyttelypäällikkö, sotilasmestari evp Ismo Flink
sgmmilitariaoy@hotmail.com, 050 534 6225
sekä verkkoseminaarista
Seminaarikoordinaattori, everstiluutnantti evp Kimmo Hakanen
kimmohakanen@gmail.com, 040 584 1384