Pyhäinmiestenpäivän aattona 1. marraskuuta Isonkyrön sankarihautausmaalla sytytettiin ensimmäistä kertaa uusiin lyhtyihin kynttilät. Paikalle oli saapunut omaisia ja muuta väkeä kunnioittamaan tilaisuutta ja sytyttämään kynttilöitä. Näin Isonkyrön perinnetoimikunnan lyhtyprojekti saatettiin päätökseen – tai oikeastaan uuden perinteen alkuun.
Pyhäinpäivän aaton iltana sytytettiin kynttilät Isonkyrön Sankarihautausmaan haudoille, Orisbergin hautausmaan Sankarivainajille, Aseveli- hautausalueen ja Karjalaan jääneiden muistomerkeille uusiin hautalyhtyihin. Sankarihautausmaalle kynttilöiden sytytyshetkeen oli kokoontunut runsaslukuinen omaisten ja Isänmaan ystävien väki. Tilaisuudessa oli vahva kunnioitus maamme itsenäisyyden puolesta taistelleiden ja kotirintaman ylläpitäjien periksiantamattomasta työstä; osa antoi henkensä, osa terveytensä, mutta kansamme tahto oli vahva jälleenrakennuksen alkaessa!
Sodanajan sukupolvien kunnioitukseksi Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen Isonkyrön paikallistoimikunta toteutti lyhtykeräyksen ja ensimmäisen kerran lyhtyihin sytytettiin kynttilät perjantai-iltana. Kynttilät valaisivat juuri äskenkin kuvan mukaisesti.
Lämmin kiitos kaikille lyhtykeräykseen osallistuneille, lyhtyjen pystytystalkoisiin osallistuneille ja ensimmäiseen sytytyshetkeen osallistuneille!
Meillä on tehtävä: ”Himmetä ei muistot koskaan saa!”
Jaakko Pukkinen
Isonkyrön Reserviläiset
♦ ♦ ♦
Taustaa lyhtyjen takana
Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen Isonkyrön paikallistoimikunta aloitti toimintansa 2021. Silloin tuotiin kokoukseen ajatus lyhtyjen hankinnasta. Tämä ajatus oli ollut monella ihmisellä mielessä jo vuosia. Allekirjoittanut teki tuossa vaiheessa kartoitusta markkinoilla olevista lyhdyistä ja niiden valmistajista. Ylistarossa olivat Leijonat aiemmin järjestäneet keräyksen, jossa saatiin lyhdyt sankarihaudoille. Olimme yhteydessä ylistarolaisiin ja he kannustivat meitä aloittamaan keräyksen. He olivat päätyneet kotimaisen valmistajan lyhtyihin, joten lähdimme tutkimaan tätä vaihtoehtoa.
Näin saimme aikaan jo vuoden 2021 aikana kustannusarvion tälle projektille. Oli selvää, että kotimainen vaihtoehto on selkeästi hintavampi ja näin vaikeampi toteuttaa. Meillä oli kuitenkin ajatus isonkyrön toimikunnassa, että lyhtyjen tuli olla suomalaisvalmisteisia, koska pojat sankarihaudoissa olivat sitä myös. Ajatus oli, että ei tämän saanutkaan olla helppo projekti. Sovimme toimikunnassa että palaamme keräyksen järjestämiseen, kun meillä on aikaa keskittyä siihen paremmin.
Vuodet 2021-2022 oli Isonkyrön paikallistoimikunnassa uuden yhdistyksen ja toiminnan käynnistämisen aikaa. Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry perustettiin 2020. Isokyrö oli heti yksi aktiivisimmista toimikunnista Etelä-Pohjanmaalla, joten meillä riitti tekemistä. Allekirjoittanut toimi vielä maakunnallisen yhdistyksen tiedotustoimikunnan puheenjohtajana tuohon aikaan, joten sekin työllisti.
Vuonna 2023 oltiin tilanteessa, jossa todettiin, että nyt ryhdytään puuhamaan lyhtyjä sankarihautausmaalle. Maakunnallinen yhdistys haki meille keräysluvan ja keräys alkoi 1. lokakuuta 2023. Olimme varautuneet siihen, että tämä on vasta alkua. Ajattelimme, että saamme kasaan jonkun verran varoja, mutta varauduimme siihen, että varojen kerääminen kestää noin kaksi vuotta.
Allekirjoittanut kannusti väkeä sanomalla, että ”teemme varainkeruuta niin kauan, kun meillä on ne varat, vaikka maailman tappiin.” Yllätys oli suuri, kun saimme keskeyttää keräyksen 21. joulukuuta 2023. Eli keräys kesti vähän päälle kaksi ja puoli kuukautta ja kaikki varat olivat kasassa. Isokyröläiset ja isokyröläislähtöiset olivat todella innokkaasti mukana, yrityksiä unohtamatta. Moni harmitteli jälkeenpäin, kun eivät ehtineet osallistua keräykseen, kun se loppui niin nopeasti.
Tammikuussa alkoi lyhtyjen hankinta. Teimme silti tarkemman kartoituksen ja tarjouspyyntö kierroksen Suomen markkinoilla olevista lyhdyistä. Tässä vaiheessa saimme hyvän kuvan siitä, minkälaisia lyhtyjä markkinoilla on. Päädyimme alkuperäiseen yritykseen Kipinätuotteeseen ja heidän lyhtymalliinsa, koska muita kotimaisia lyhtyvalmistajia ei ollut tässä hintaluokassa olemassa. Tälle lyhdylle tuli myös suosituksia eri puolilta Suomea.
Kriteerinä meillä oli, että lyhdyn tuli olla kotimainen ja säänkestävä. Haluamme, että lyhdyt kestävät pitkään. Tutkimme eri referenssi-tapauksia ja selvästi eri puolella Suomea oli lyhdyistä kokemuksia. Meidän valitsema lyhtyvalmistaja sai hyvät arviot kestävyydessä. Monista ulkomaisista ratkaisuista kuultiin, että ne ovat huonossa kunnossa parissa vuodessa. Näin hankinta päätös tehtiin helmikuussa ja lyhdyt tilattiin. Lyhdyt saapuivat heinäkuussa ja valmisteltiin syksyä varten.
Ilmari Karhu Lehmäjoen puutyöltä valmisti säilytyslaatikot lyhdyille. Lyhdyt kerätään keväällä, huolletaan ja laitetaan seurakunnan varastoon kesän ajaksi.
Toimikunta kiittää lukuisia lahjoittajia; yksityisiä ja yrityksiä.
”Himmetä ei muistot saa”
Juha Rinnekari
Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan
Perinneyhdistyksen Isonkyrön paikallistoimikunta