Pohjanmaan maanpuolustuspiirin valmiuspäällikkö Toni Puutio oli vieraana 25. maaliskuuta Ähtärin Reserviupseerikerhon kevätkokousta edeltäneessä reserviläisillassa. Räjähdekeskuksen tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa Puutio kertoi MPK:n toiminnasta.
Reservin yliluutnantti Toni Puutio on ollut aktiivinen reserviläinen jo vuodesta 2008 alkaen. POHMPP:n valmiuspäällikkönä hän aloitti vuonna 2020. Puution tehtäviin kuuluvat koulutus (SOTVA, maakuntajoukot), MPK:n kouluttajapoolin hallinta ja rekrytointi.
— Suuri osa työstäni on olla MPK:n vapaaehtoisten sekä alueemme reserviläisten kontaktipintana, kiteytti Puutio.
Lähes joka viikonloppu on kursseja
Maanpuolustuskoulutus MPK on Suomen kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja. Se on perustettu vuonna 1993. Vuonna 2008 MPK sai julkisoikeudellisen aseman. Sen tehtävät määritellään laissa vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. MPK:n toimintaa ohjaa ja valvoo puolustusministeriö.
MPK:ssa on 14 jäsenjärjestöä. MPK on puolustusvoimien strateginen ja operatiivinen kumppani. Tämän lisäksi MPK tekee yhteistyötä muiden turvallisuus-, kasvatus- ja valistustyötä tekevien vapaaehtoisjärjestöjen kanssa.
Valtakunnallisesti MPK:lla on yli 2 000 kurssia vuodessa. Viime vuonna koulutusvuorokausia oli 115 000. Kursseille on osallistunut yli 60 000 henkilöä vuodessa. Toiminnassa on mukana kolmisen tuhatta vapaaehtoista kouluttajaa ja toimijaa. Sitoutuneet ja vapaaehtoiset henkilöt ovat MPK:n suurin voimavara.
MPK Pohjanmaa keskittyy peruskoulutukseen
Pohjanmaan maanpuolustuspiiriin kuuluvat Kokkolan, Kauhavan ja Vaasan koulutuspaikat. Varuskuntia alueella ei ole. Tärkeimpinä yhteistyökumppaneina ovat Porin prikaati ja Pohjanmaan aluetoimisto. MPK:n valtakunnallisia osaamiskeskuksia on alueella kaksi: sotilaspoliisikoulutus ja tarkka-ampujakoulutus.
POHMPP:n uusi koulutusjärjestelmä (SOTVA) on jalkautettu vuosien 2020–2023 aikana. Sotilaallista valmiutta palveleva koulutus perustuu MPK:n koulutusohjelmiin ja alueen paikallisjoukkojen koulutustarpeeseen.
Koulutusjärjestelmä tarjoaa nousujohteisia koulutuspolkuja reserviläisille. Polku voi johtaa paikallisjoukkojen sijoitukseen. MPK Pohjanmaa kouluttaa omat kouluttajansa.
— Keskitymme peruskoulutukseen ja myös Ukrainan sodan oppien tuomiseen koulutukseen. Järjestelmää auditoidaan säännöllisesti. Tavoitteenamme on kasvattaa volyymia hallitusti laatu edellä, korosti Puutio.
Viime aikojen tilanteen ja tapahtumien myötä rekrytoinnissa on ollut havaittavissa selvä piikki. Ukrainan sota on osoittanut, että jalkaväkitaistelun osaaminen ja suojautuminen ovat taistelijan keskeisimpiä taitoja. Miehittämättömän ilmailun kouluttajakoulutus on jo käynnistetty.
Valmiuspäällikkö Toni Puutio kertoi, että uutena asiana koulutukseen ollaan tuomassa pimeätaistelua. Tavoitteena on, että jo kolmen vuoden päästä voidaan puhua laadukkaasta osaamistasosta.
MPK:lla on omat nettisivut osoitteessa mpk.fi. Sieltä löytyy myös tärkeä koulutuskalenteri. Valmiuspäällikkö Puutio muistutti, että koulutukseen voi hakea myös muualle kuin omalle alueelle.
Ähtärin kerholla on pitkä historia
Ähtärin Reserviupseerikerho on Suomen vanhin maaseutukerho. Viime vuoden lokakuussa vietettiin kerhon 90-vuotisjuhlaa.
Ähtärin Reserviupseerikerhossa on jäseniä myös Soinista ja Lehtimäeltä. Viime vuoden lopussa kerhossa oli kaikkiaan 76 jäsentä. Kerhon ja hallituksen nykyinen puheenjohtaja on Juhani Luodeslampi.
Aarre Löytömäki
Ähtärin Reserviupseerikerho ry