Harva harrastus tarjoaa yhtä monipuolisen toiminnan kirjon, kuin mitä reserviläistoiminta jo tällä hetkellä tarjoaa. Monilla paikkakunnilla reserviläisten näkyvin toiminnanmuoto, ainakin ulkopuolisille, liittyy erilaisiin muistopäivien kunniakäynteihin ja veteraanityöhön.
Useimmat yhdistykset järjestävät säännöllisesti tai epäsäännöllisemmin myös erilaista ampumatoimintaa. Reserviläistoiminta voi olla paljon muutakin, ja myös on.
Varautuminen on toiminnan ydintä
Perinnetyötä on monilla paikkakunnilla siirretty yhä enemmän keskitetysti perinnetoimikuntien vastuulle, jossa toki reserviläisyhdistykset ovat keskeisinä toimijoina mukana. Viime vuosien globaalit tapahtumat ovat monipuolistaneet monen yhdistyksen toimintaa. Varautuminen erilaisiin yhteiskunnan häiriötilanteisiin, oli ne sitten luonnonmullistusten seurausta tai sotilaallisesti aiheutettuja, ovat reserviläistoiminnan ydintä.
Reserviläiset ovat auttaneet esimerkiksi koronaviruksen yhteiskuntasulun aikana esimerkiksi ikäihmisten kauppa-asioinneissa, organisoineet varustekeräyksiä Ukrainan sodan aikana sekä kouluttaneet omavaraiseen varautumiseen. Reserviläisiä on haastettu olemaan elämänsä kunnossa vuonna 2025. Tällä tarkoitetaan fyysisen kunnon ja toimintakyvyn lisäksi myös psyykkistä kuntoa sekä tietotaidollista osaamista.
Monet reserviläisyhdistykset järjestävät toimintaa sekä jäsenilleen, mutta myös yhdistyksiin kuulumattomille. Hyviä liikuntamuotoja reserviläisille ovat esimerkiksi erilaiset lenkit jalkaisin, hiihtäen tai pyörällä, jotka on helppo toteuttaa myös yhteislenkkeinä. Lisäksi hyviä sotilastaitoja kehittäviä lajeja ovat esimerkiksi erilaiset lihaskuntoa kehittävät lajit, suunnistus ja ammunta.
Sitten on tietysti vielä eri lajien yhdistelmät, kuten esimerkiksi SRA-ammunta, jossa erillisten lajien sijaan yhdistetään useampi laji toiminnalliseksi kokonaisuudeksi, joka vastaa paremmin tilanteita muuttuvassa ympäristössä. Monesti lenkkeilemään tai muuhun harrastukseen on pienempi kynnys lähteä, kun sinne lähdetään porukalla vakioituneena ajankohtana. Jos urheileminen on tavoitteellisempaa, niin edellä mainituissa lajeissa, sekä monessa muussa yksilö- tai joukkuekilpailussa on mahdollisuus kilpailla myös RESUL:n Suomen mestaruuksista.
Matkapuhelinverkko alhaalla
Myös tieto- ja taitopuolen kehittäminen on mahdollista reserviläisharrastuksen kautta. Reserviläisistä löytyy monia aktiivisia radioharrastajia, jotka ovat olleet oma yhteisönsä vuosikymmenien ajan. Viime vuoden aikana ympäri Suomea pystytettiin useampia kyläradioita, joilla varaudutaan viestin kulkemiseen niissäkin tilanteissa, kun matkapuhelinverkot eivät toimi.
Kun varautumista harjoitellaan, ei häiriötilanne ”kovassa” tilanteessa tunnu enää niin suurelta. Tällöin ei esimerkiksi enää niin suurta ahdistusta aiheuta sen pohtiminen, miten hätäilmoituksen saisi tehtyä, kun matkapuhelin ilmoittaa verkkovirheestä ja tiedossa on, että verkkovirhe koskettaa useampaa kuntaa tai vieläkin laajempaa aluetta.
Uudempi harrastajakunta on puolestaan droneharrastajat. Dronejen merkitys on tuoreempana teknologiana korostunut monenlaisissa käyttöpaikoissa, niin erilaisissa etsintätehtävissä kuin sotatantereillakin. Erilaisia droneja ja käyttökohteita niille keksitään jatkuvasti lisää, joten niiden mahdollisuudet ovat vielä lähes rajattomat.
Jos oma reserviläisyhdistyksesi ei järjestä vielä itseäsi kiinnostavaa toimintaa, niin ole yhteydessä puheenjohtajaan tai muihin hallituksen jäseniin ja kysy olisiko mahdollista aloittaa uutta yhteistä tekemistä jonkin tietyn aiheen ympärillä. Monilla paikkakunnilla reserviläiset ja reserviupseerit järjestävät toimintaa yhdessä, mutta myös paikkakuntarajat rikkovaa yhteistoimintaa on tarjolla, eli mahdollisuus osallistua toimintaan saattaa löytyä myös naapuriyhdistyksestä.
Huolehditaan jokainen omalta osaltamme, että reserviläiskunto on huipussaan vuonna 2025!
Antti Iivari
Puheenjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Reserviupseeripiiri ry