Tällä kertaa tartun piirikirjoituksessani henkiseen kriisinkestävyyteen. Ukrainan tilanteessa tämä on ollut vähemmän esillä kuin sotaan varustautuminen, materiaalinen tuki tai Nato-keskustelu.
Mediassa toisaalta ylistetään Ukrainan kansalaisten kykyä kohdata sota ja jaksamista pitää yllä toivoa, sekä maan presidentin mallia henkisestä vahvuudesta. Mietin sitä, onko länsimainen elämäntapa tehnyt meidät haavoittuviksi vastaaville mahdollisille vastoinkäymisille? Kestäisikö meillä niin sanotusti ”kasetti” vastaavassa tilanteessa, kun meille mielipahaa aiheuttavat nyt mm. koirankakka, lumenauraajat, autojen paikoitus ja hiihtoladulla nähdään jopa raivoa.
Tällä hetkellä kukin voi tarkistaa paikkakuntansa kriisitilanteen Facebookin puskaradiosta.
Henkinen kriisinkestävyys. Meillä on kyllä täydet viljavarastot ja raaka-ainevarastot ennalta tunnistamattomia kriisejä varten, mutta kansalaisten henkinen kriisinkestävyys ja kyky sietää kriisejä eivät välttämättä ole samalla tasolla konkreettisten raaka-ainevarastojen kanssa. Meille on myös kerrottu erilaisia varautumisohjeita esimerkiksi 72 tunnin kotivarasta, niin pandemiasta johtuvaa eristystä, kuin pitkää sähkökatkoa varten. Tarvikkeilla ja tuotteilla varautumista onkin helpompi käsitellä ja ymmärtää kuin henkistä varautumista. Silti henkinen kriisinkestävyys on kokonaisturvallisuuden kannalta yksi tärkeimpiä kulmia, joka vaatii erityistä huomiota osana maanpuolustusta nyt, kun perinteinen raja sodan ja rauhan välillä hämärtyy. Hybridivaikuttamisella pyritään horjuttamaan kansalaisten luottamusta yhteiskuntaan, päätöksentekijöihin ja toisiinsa. Hybridivaikuttamisen keinoin aiheutetun sekaannuksen ja hämmennyksen sietäminen vaatii yhteiskunnan ja kansalaisten henkiseltä kriisinkestävyydeltä paljon.
Meidän yhdistystoimijoiden onkin nyt tärkeä tiedostaa ja tehdä toimenpiteitä sen suhteen, miten voimme vahvistaa ihmisten kykyä sietää erilaisia kriisejä ja sitä kautta vahvistaa henkistä huoltovarmuutta tarjoamalla niitä aktiviteettejä joihin olemme tottuneet, koska keskeistä kriisinkestävyydelle on tuttu ja turvallinen arki.
Tehtävä kirkkaana mielessä, muistetaan liikkua!
Mika Mäki
Puheenjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry