Tämä on käynyt mielessäni, kun nykymenoa seuraan. Koronan alkuvaiheessa vaikeammin ymmärrettävä asia oli ihmisten into hamstrata vessapaperia. Myös kuivatuotteiden ja säilykkeiden ostaminen lisääntyi. Vessapaperissa kuitenkin kyse oli selkeästi jostain paniikkiliikkeestä, ei niinkään pitkälle tähtäävästä toiminnasta.
Koronan jatkumona alkoi Ukrainan sota ja silloin tuli tutuksi kotivara. Ilman paniikkia. Kotivarasta kansalaisille ohjeistettiin niin, että on syytä olla vettä ja ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi.
Samassa yhteydessä kehotettiin tarkistamaan, onko varautumisen taso riittävä esim. sähkö- ja vesikatkojen varalta sekä suojautumisen osalta. Nyt meille on jatkumona tulossa energiakriisi. Eli meitä näyttää uhkaavan pitkittyvä sähköpula missä sähköverkkoyhtiöt kannustavat asiakkaitaan sähkön säästöön. Tällä mahdollisesti vältettäisiin kiertävät sähkökatkot. Kaikki tämä reilussa 2.5 vuodessa.
Kotivara, sähkö, vesi, suojautuminen, tartuntataudit, muut neuvot ja ohjeet ovat olleet olemassa jo ennen kriisejä. Murheena on ollut tähän asti vain esimerkiksi sähkön osalta se, kun itse tuli ostettua sähköä 5.5 snt/kwh hintaan ja naapuri maksaa vain 4.6 snt/kwh.
Tämä kaikki ja viimeaikaiset kriisit yhteenlaskettuna ei ole ihme, että reserviläisjärjestöjen jäsenmäärä on kasvanut räjähdysmäisesti. Viimeistään nyt kansalaiset haluavat varautua muullakin tavoin kuin vessapaperilla. Tässä onkin yhdistyksillä haastetta vastata uusien jäsenien odotuksiin.
Lopuksi Aleksis Kiven Nummisuutareista sitaatti:
”Vastoinkäymisiä on meille alati tarjona, siitä ei kysymystä; harmaa halla viljas menettää taitaa, mutta sekoita silloin kaarnaa leipääsi ja raivaa vielä enemmän soita ja maita. Te’e työtä ja säästä ja käytä itses aina kuin rehellinen mies, niin kaikki viimein päättyy hyvin.”
Mika Mäki
Puheenjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry