Ladataan Tapahtumat

« Takaisin kalenteriin

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Vuokko Hovatta ja Merja Mäki evakkoaiheisessa tarinaillassa Seinäjoella

11.12.2023 @ 18:00 - 20:00

Kirjailija Merja Mäki ja laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta kertovat kuvitteellisia
evakkotarinoita taiteen keinoin. Kuva: Vappu Nalbantoglu

Vuokko Hovatta ja Merja Mäki esittävät evakkotarinoita Seinäjoen kaupunginteatterissa Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillassa eläydytään evakkojen kokemuksiin musiikin ja kertomusten avulla. Esitystä varten kerätään siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä tosikertomuksia. Laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta, kirjailija Merja Mäki ja näyttelijä Mia Vuorela herättelevät muistoja karjalaisten evakkomatkasta Seinäjoelle 1940-luvulla.

– Evakkokokemuksen jäljet koskettavat yhä monia eteläpohjalaisia niin yksilöinä kuin yhteisönäkin. Tahdomme tarjota tilaisuuden kokoontua muistelemaan yhdessä, Merja Mäki sanoo. Maanantaina 11. joulukuuta järjestettävässä tarinaillassa Mäki kertoo palkitun Ennen lintuja – romaaninsa päähenkilön, Allin, vaiheista evakkotiellä ja Seinäjoella. Vuokko Hovatta esittää sota-aiheisia lauluja ja runoja.

– Lukiessani Ennen lintuja äänikirjaksi kyyneleet nousivat monesti silmiini, ja puhuin isäni kanssa useaan otteeseen sukumme historiasta. Mummo ja ukki, Martta ja Vilho oli otettu hyvin vastaan Keski-Suomessa, jossa he elivät aktiivisimman elämänsä Salmista evakuoitumisen jälkeen. Kun Merja kutsui minut laulamaan tarinailtaan, olin hyvin otettu.

Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijä Mia Vuorela puolestaan antaa äänen siirtokarjalaisille ja heidän jälkeläisilleen lukemalla ennakkoon valittuja evakkokertomuksia. Karjalasta Seinäjoelle -tarinaillan liput tulevat myyntiin perjantaina 8. syyskuuta. Kahden tunnin mittainen tilaisuus on maanantaina 11. joulukuuta kello 18 alkaen Seinäjoen kaupunginteatterin päänäyttämöllä.

Tarinaillan väliajalla on kahvitarjoilu.

♦ ♦ ♦

Tarinoita otetaan vastaan

Kuka hyvänsä voi kirjoittaa tosikertomuksia perheensä ja sukunsa evakkovaiheista ja lähettää niitä Tarinaillan verkkosivulle (os. seinajoenkaupunginteatteri.fi/karjalasta-seinajoelle) tahi Pointti.fi-sivustolle. Esitykseen valittujen kertomusten kirjoittajiin otetaan yhteyttä 20. marraskuuta mennessä.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Merja Mäki ja Seinäjoen kaupunginteatteri. Tapahtumaa on tukenut Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut sekä Kordelinin säätiö. Romaaniin perustuva, Iira Halttusen dramatisoima Ennen lintuja -näytelmä kantaesitetään 11. marraskuuta Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Näytelmän ohjaa Hanna Ojala.

Lisätietoja:
Kirjailija Merja Mäki, merja.e.maki@gmail.com
Teatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius, puh. 040 732 0278

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
11.12.2023
Aika:
18:00 - 20:00
Tapahtumaluokka: